© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Posliinihyasintti

Puschkinia scilloides

 • Nimi myös: Sineposliinihyasintti
 • Heimo: Parsakasvit – Asparagaceae
  (aiemmin Hyasinttikasvit – Hyacinthaceae)
 • Suku: Posliinihyasintit – Puschinia
 • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Sipuli pieni, munanmuotoinen, tummanviolettikuorinen.
 • Korkeus: 5–15 cm. Varsi lehdetön vana.
 • Kukka: Kehä säteittäinen, 10–15 mm leveä, vaaleansinertävä–valkoinen, tyveltä tummansininen. Kehälehtiä 6, siniraitaisia, tyveltä yhteenkasvaneet. Heteitä 6, lyhyitä, palhot yhteenkasvaneet. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 3-luottinen. Kukinto 5–15-kukkainen latvaterttu, kukkaperät lyhyet, n. 10 mm.
 • Lehdet: Tyviruusukkeena, 2 kpl. Lapa tasasoukan suikea, 10–20 mm leveä, ehytlaitainen, kärki keulamainen.
 • Hedelmä: Pallomainen, 3-osainen kota.
 • Kasvupaikka: Pihat, puistot, puutarhat, pensasaidat. Koristekasvi ja -karkulainen.
 • Kukinta: Huhti–toukokuu.

Puschkinia -suvun kasveja tunnetaan koko maailmassa vain 2 lajia, joista toinen on Turkista ja Lähi-Idästä kotoisin oleva, Etelä-Suomen puistoissa, puutarhoissa ja niiden liepeillä varhain keväällä kukkiva sipulikasvi, posliinihyasintti. (Se toinenkin on Turkista kotoisin, mutta sille ei tiedossamme ole suomalaista nimeä.) Posliinihyasintti on läheistä sukua sinililjoille ja kevättähdille (Othocallis ja Scilla) ja sen tieteellisessä lajinimessäkin on siihen viittaus, scilloides ’sinililjaa muistuttava’. Suomessa posliinihyasintti on helppo tunnistaa, koska sen kukkimisaikaan ei montaa sipulikasvia meillä vielä kuki. Valkokukkaisiin sinililjoihin posliinihyasintin voi sekoittaa ilman lähempää tarkastelua. Sinililjojen lisäksi samaan alaheimoon (Scilloidea) kuuluvat valkotähdikit (Ornithogalum), joita meilläkin tapaa puutarhakarkulaisina, ei kuitenkaan kovin kaukana alkuperäisistä istutuspaikoistaan.

Posliinihyasintti on melko matala, 2-lehtinen, tuuhea- ja lyhytterttuinen, kaunis ja helppohoitoinen koristekasvi, joka nurmikoillakin ehtii lopettaa kukkimisensa ennen kuin ruoho pitää leikata. Se saattaa lämpimänä syksynä kukkia jo ennen talven tuloa (yleistä Suomea etelämpänä). Kukat ovat vaaleita, siniraitaisia (englanninkielinen nimi onkin striped squill, raitainen lilja). Siementuotanto on runsas ja posliinihyasintti leviääkin lähiympäristöön siementen avulla.

Hyasintti (Tuoksuhyasintti)

Hyacinthus orientalis

Turkista kotoisin oleva (tuoksu)hyasintti on posliinihyasintin kanssa samaan parsakasvien heimoon, (mutta eri sukuun) kuuluva monivuotinen sipulikasvi. Meillä Suomessa se on koristekasvina viljety, sinililjoja ja posliinhyasinttia muistuttava laji, jota saattaa nähdä varhain keväällä kukkivana karkulaisena puistojen ja pihapiirien läheisillä nurmikoilla. Etenkin kukkien ollessa vielä nupuilla, sen saattaa sekoittaa lähisukulaisiinsa. Hyasintista on kehitetty useita, kukiltaan eri värisiä lajikkeita.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page