Flore pleno Tähtilumikello, G. elwesii Tähtilumikello, G. elwesii Tähtilumikello, G. elwesii Kriminlumikello, G. plicatus Kriminlumikello, G. plicatus Kriminlumikello, G. plicatus Kevätlumipisara, Leucojum vernum Kevätlumipisara, Leucojum vernum

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Puistolumikello

Galanthus nivalis

  • Heimo: Narsissikasvit – Amaryllidaceae
  • Suku: Lumikellot – Galanthus
  • Kasvumuoto: Monivuotinen sipulikasvi. Sipuli valkoinen, ruskeakuorinen, soikea.
  • Korkeus: 10–15 cm. Varsi lehdetön vana.
  • Kukka: Kehä säteittäinen, valkoinen, 2,5–3 cm leveä, lähes erilehtinen, kehälehti 6, kahdessa rivissä (saattaa puoliavoimena näyttää kellomaiselta, 3-terälehtiseltä), ulommat 15–25 mm, sisemmät noin puolet lyhyempiä ja lovikärkisiä, lähellä ulkoreunaa vihreä (joskus keltainen) laikku. Myös kerrottukukkaisia lajikkeita (’Flore pleno’). Heteitä 6, emiö 1-luottinen. Kukat yksittäin, nuokkuvia.
  • Lehdet: Tyviruusukkeena, 2 kpl. Lapa tasasoukan suikea, 5–7 mm leveä, vanhempana kouruinen, ehytlaitainen, tylppäkärkinen, kukinnan alkaessa lyhyt, lopussa kukkaan asti ylettyvä.
  • Hedelmä: Pallomaisen, 3-lohkoinen kota. Siemenissä elaiosomi (rasvalisäke, joka houkuttelee muurahaisia).
  • Kasvupaikka: Pihat, puistot, puutarhat, pensasaitojen tyvet. Koristekasvi ja harvinainen lähikarkulainen.
  • Kukinta: (Maalis-)Huhti–toukokuu.

Puistolumikello on useimmissa puutarhoissamme varhaisin kukkija, joka kukkii usein lumen ollessa ainakin paikoitellen vielä maassa – niin kuin sekä kotimainen että tieteellinenkin lajinimi kertoo (nivalis, lumi). Lumikello näyttää kasvavan usein mättäinä. Lumikellot ovat myrkyllisiä. Maailmanlaajuisesti niitä tunnetaan noin 20 lajia.

Tähtilumikello & Kriminlumikello

Galanthus elwesii & Galanthus plicatus

Monia muitakin lumikelloja voi suomalaisista puutarhoista löytyä, mainittakoon ainakin tähtilumikello ja kriminlumikello. Tähtilumikello kukkii aikaisemmin kuin puistolumikello. Muista lumikelloista sen erottaa sisempien kehälehtien vihreillä ylälaikuilla, jollaisia muilla lumikelloillamme ei ole. Tähti- ja kriminlumikellon lehdet ovat leveämmät kuin puistolumikellolla (jopa 25 mm). Myös lehtiasennossa on eroja: puistolumikellolla lehdet ovat tyvellä kukkavanan ympärillä litteästi vastakkain, tähtilumikellolla kukkavanan ympäri sisäkkäin ja kriminlumikellolla vastakkain, ulkoreunat rullautuneina.

Lumipisarat

Leucojum spp.

Lumipisarat (aiemmin kevätkellot) muistuttavat lumikelloja. Selkeimmät erot ovat lehtien lukumäärässä (enemmän kuin 2) ja kukkien kehälehtien pituudessa – lumipisaroilla kaikki kehälehdet ovat saman pituisia ja kaikissa on vihreä laikku. Lumipisaroita tunnetaan meillä 2 lajia: kevätlumipisara (kevätkello, Leucojum vernum) kukkii samoihin aikoihin lumikellojen kanssa. Sitä selvästi kookkaampi ja meillä vieläkin harvinaisempi, usein monikukkainen (2–5) suvilumipisara (kesälumipisara, suvikello, Leucojum aestivum) on loppukevään ja alkukesän kukkija. Lumipisaroita tunnetaan maailmanlaajuisestikin vain nämä 2 lajia, joita aitoina luonnonvaraislajeina kasvaa Keski-Euroopassa.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page