© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Purasruoho

Borago officinalis

  • Nimi myös: Kurkkuyrtti, Rohtopurasruoho
  • Heimo: Lemmikkikasvit – Boraginaceae
  • Suku: Purasruohot – Borago
  • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho.
  • Korkeus: 15–60 cm. Varsi yleensä haarainen, tiheään karvainen.
  • Kukka: Säteittäinen, 15–25 mm leveä. Teriö sininen, harvoin valkoinen, yhdislehtinen, ratasmainen, 5-liuskainen, liuskat suippoja. Teriön nielussa 5 valkeaa kyhmyä. Verhiö yhdislehtinen, syvään 5-liuskainen, liuskat kapeita, suippoja. Heteitä 5, näkyvillä kekomaisena ryhmänä. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen. Kukinto 1-puoleinen viuhko eli kiemura.
  • Lehdet: Kierteisesti. Tyvilehdet ruodillisia, ylimmät sepiviä. Lapa soikea–puikea, ehyt, möyheähkö, karvainen.
  • Hedelmä: 4-osainen lohkohedelmä. Hedelmykset (lohkot) pähkylämäisiä, kurttupintaisia.
  • Kasvupaikka: Pihat, puutarhat, pellot, joutomaat, kaatopaikat. Koriste- ja viljelykasvi, joskus viljelyjäänne ja -karkulainen.
  • Kukinta: Kesä–elokuu.

Purasruoho on yksivuotinen ja nopeakasvuinen, hauskasti kauttaaltaan pörröisen karvainen ruoho. Se on kotoisin Välimeren alueen länsiosista, mutta levinnyt kulttuurin mukana miltei koko Eurooppaan. Suomen luonnosta sitä tapaa vain satunnaisesti rikkakasvina tai viljelykarkulaisena. Purasruoho on vanha lääkekasvi, joka menestyy hyvin meidänkin ilmastossamme. Sen kukkia ja kukkivia latvaversoja on käytetty tuoreena ja kuivattuna esimerkiksi kuumeen hoitoon, nesteenpoistajana ja naistenvaivoihin sekä ahdistuksen ja masennustilojen hoitoon. Onpa purasruohoon liitetty mystisempiäkin ominaisuuksia: kasvista uutetun teen on uskottu lisäävän henkisiä voimia ja pelkkä tuoreiden kukkien kantaminen napinlävessä on kuulemma lisännyt rohkeutta ja suojellut vaaroilta! Tuoreita, nuoria lehtiä voidaan käyttää salaatteihin tai keittoihin, isompia vaikkapa kääryleiden kääreiksi – ne muistuttavat maultaan kurkkua, mistä juontuu kasvista toisinaan käytetty nimi kurkkuyrtti. Lehtien piikkikarvaisuuden vuoksi ne kannattaa joko silputa aivan pieniksi paloiksi tai kastaa kiehuvaan veteen karvojen pehmentämiseksi. Purasruoho sisältää jonkin verran maksalle haitallisia pyrrolitsidiinialkaloideja, minkä vuoksi siitä tehtyjä valmisteita saa myydä vain apteekissa. Kotipuutarhurinkaan ei tulisi käyttää purasruohoa suuria määriä tai säännöllisesti. Purasruoho on myös erinomainen mesikasvi, ja sen kukissa vierailee runsaasti mehiläisiä ja kimalaisia.

Hyvä jos ei maksa vaivaa

“Kurkkuyrtti antaa hienoa raikkautta kesäisille ruoille, kuten meheville salaateille ja maukkaille kasviskeitoille. Purasruohon hento maku vaatii hienostuneisuutta muilta ruoan raaka-aineilta, jotta se pääsee yhdistelmästä tarpeeksi esille”
Ote Jouni Toivasen Viettelevät villiyrtit -kirjasta
“Kasvi on myrkytön.”
Myrkytystietokeskuksen luonnehdinta purasruohosta
“people with liver problems would be wise to avoid using the leaves or flowers of this plant” (ihmisten, joilla on maksavaivoja, tulisi välttää käyttämästä tämän kasvin lehtiä tai kukkia)
Plants For A Future

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page