© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Pyreneittenkurjenpolvi

Geranium pyrenaicum

  • Heimo: Kurjenpolvikasvit – Geraniaceae
  • Suku: Kurjenpolvet – Geranium
  • Kasvumuoto: 2- tai monivuotinen ruoho. Juurakko lyhyt, pysty, lehtien rippeiden verhoama.
  • Korkeus: 20–40 cm. Varsi koheneva–pysty, särmikäs, siirottavakarvainen, vanhemmiten kaljuuntuva.
  • Kukka: Säteittäinen, 15–20 mm leveä. Terälehtiä 5, vaalean sinipunaisia, syvään liuskaisia. Verholehtiä 5, noin puolet terälehtien pituudesta. Heteitä 10. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 5-luottinen. Kukat kaksittain tai kolmittain lehtihangoissa tai verson latvassa.
  • Lehdet: Tyviruusukkeena ja varrella vastakkain. Tyvilehdet pitkäruotisia, varsilehdet lyhytruotisia–lähes ruodittomia, korvakkeellisia. Lapa pyöreähkön munuaismainen, kourasuoninen, pehmeäkarvainen, puoleenväliin 5–9-liuskainen; liuskat leveitä.
  • Hedelmä: 5-osainen lohkohedelmä, kärkiosa nokkamainen, kypsyessään rullalle kiertyvä. Hedelmykset sileitä, hienokarvaisia.
  • Kasvupaikka: Puutarhat, pihamaat, puistot, tienvarret, metsänreunat. Myös koristekasvi.
  • Kukinta: Kesä–syyskuu.

Pyreneittenkurjenpolvi lienee Suomen ja ylipäätään Pohjoismaiden luonnossa ihmisen mukana saapunut tulokas. Mahdollisesti laji voisi olla alkuperäinen kasvistoalueemme eteläosissa, mutta sen alkuperäinen levinneisyys on joka tapauksessa ollut huomattavasti nykyistä suppeampi. Nykyisin pyreneittenkurjenpolvi on melko laajalle levinnyt, joskin useimmiten harvinainen ja satunnainen vieras luonnossamme. Missään sitä tuskin voi sanoa varsinaisesti yleiseksi, vaikka sitä jollain kasvupaikalla voi olla runsaastikin. Lajia tapaa lähes yksinomaan selvästi ihmisen vaikutuspiiriin kuuluvilta paikoilta, kuten pihoilta ja puutarhoista. Useimmiten esiintymät ovat lähtöisin kukkapenkeistä, joskus myös liikenteen tuomia tulokkaita. Pyreneittenkurjenpolvi ei ole meillä kovin yleinen koristekasvi, vaikka se on vähään tyytyväinen ja kukkien pientä kokoa kompensoi runsas ja pitkään kestävä kukinta.

Pyreneittenkurjenpolven voi sekoittaa lähinnä samanlaisilla paikoilla 1-2-vuotisina rikkaruohoina kasvaviin pieniin kurjenpolviin, joista meillä yleisimpiä ovat pihakurjenpolvi (G. pusillum) ja paikoin pehmytkurjenpolvi (G. molle). Niiden kukat ovat kuitenkin selvästi pienemmät, eivätkä terälehdet ole syväliuskaiset.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page