© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rantanätkelmä

Lathyrus palustris

  • Heimo: Hernekasvit – Fabaceae (Leguminosae)
  • Suku: Nätkelmät – Lathyrus
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 25–80 cm. Varsi rento, kiipeilevä, litteä, matalapalteinen, harvakarvainen.
  • Kukka: Teriö vastakohtainen, sinipunainen, 12–20 mm pitkä, perhomainen (terälehtiä 5, joista ylinnä purje, sivuilla siivet, alinna kahdesta terälehdestä muodostunut venho). Verhiö 5-liuskainen. Heteitä 10. Emiö 1-lehtinen ja 1-luottinen. Kukinto pitkäperäinen, 2–8 kukkainen terttu.
  • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia, korvakkeellisia. Ruoti palteeton. Lapa parilehdykkäinen, 2–4-parinen, kärhellinen. Lehdykät suikeita, ehytlaitaisia, silposuonisia. Korvakkeet pitkiä ja kapeahkoja.
  • Hedelmä: Litteä, 25–50 mm pitkä, kalju, ruskea, 6–12-siemeninen palko.
  • Kukinta: Heinä–elokuu.

Rantanätkelmän levinneisyys on laaja, mutta aukkoinen: toisilla paikoilla se on aivan yleinen, toisilla – läheisilläkin – usein harvinainen tai saattaa jopa puuttua kokonaan. Levinneisyyden keskus on Pohjanlahden rannikkoseuduilla ja Lapin lounaisosan jokivarsilla; etelärannikolla, lounaissaaristossa ja varsinkin sisämaassa rantanätkelmän löytäminen on jo haastavampaa. Kasvupaikkojen upottavuuden takia lajia ei välttävättä ole helppo päästä näkemään.

Rantanätkelmä vaatii runsasravinteista ja koko kasvukauden kosteana pysyvää alustaa, usein se kasvaa jokien, järvien ja meren rantaniityillä ja harvanlaisissa rantapensaikoissa. Laji lienee hyötynyt jossain määrin luonnonniittyjen niitosta ja laidunnuksesta, mutta ei ole pystynyt siirtymään luonnontilaisista kovasti poikkeaviin ympäristöihin. Rantanätkelmä on yksi harvoista kasveista, joka tulee kuitenkin toimeen järviruokokasvustoissa, joita nimitetään useimmiten kaislikoiksi. Yksitoikkoisten ruokojen lomassa kasvava rantanätkelmä säväyttää punaisten–sinipunaisten kukkiensa kauneudella.

Nätkelmien suvun parhaita tuntomerkkejä ovat lehdykkäparien vähäinen määrä ja usein siipipalteinen varsi. Rantanätkelmä ilmentää hyvin molempia piirteitä: sillä on lehdissään vain 3–4 lehdykkäparia ja varren vastakkaisilla puolilla on siipipalle, vihreä levike, joka pystyy lehtien tavoin yhteyttämään. Rantanätkelmä muistuttaa ulkonäöltään syylälinnunhernettä (L. linifolius), joka on kuitenkin kärhetön eikä kosteikkokasvi.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page