var. hortensis

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rönsyleinikki

Ranunculus repens

  • Heimo: Leinikkikasvit – Ranunculaceae
  • Suku: Aitoleinikit – Ranunculus
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 15–50 cm. Varsi rento(–koheneva), kalju–harvakarvainen, rönsyllinen, rönsyt nivelkohdista juurehtivia.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, kullankeltainen, kiiltävä, 15–30 mm leveä; terälehtiä yleensä 5, verholehtiä pidempiä. Verholehtiä 5, siirottavia, karvaisia. Kukkapohjus karvainen. Heteitä monta. Emiö erilehtinen, emejä useita. Kukat yksittäin tai harsuina viuhkoina, kukkaperät uurteisia, karvaisia.
  • Lehdet: Kierteisesti, tavallisesti pitkäruotisia. Lapa kolmiomainen, usein pinnanmyötäisesti karvainen, 3-lehdykkäinen tai joskus päätölehdykkäisesti parilehdykkäinen, lehdykät 3-halkoisia, pyöreähampaisia, keskilehdykkä pitkäruotinen, sivulehdykät lyhytruotisia.
  • Hedelmä: Noin 3 mm pitkä, vaalean- tai tummanruskea pähkylä, kärjessä n. 1 mm pitkä, hieman käyrä ota. Pähkylöitä useita yhdessä.
  • Kasvupaikka: Kosteat niityt, pellot, ojanvarret, rannat, rantalehdot, tulvametsät, korvet, lähteiköt, joutomaat, istutukset, pihat.
  • Kukinta: Kesä–elokuu.

Rönsyleinikin voi tavata Suomessa kaikkialla Hangosta Kilpisjärvelle tai Utsjoelle saakka. Se on alun perin kasvanut kosteikoilla kuten rannoilla ja luhdissa. Leinikkien sukunimi Ranunculus ’pieni sammakko’, sopiikin hyvin kosteisiin kasvupaikkoihin mieltyneelle lajille. Rönsyleinikin matalan maanmyötäinen kasvutapa on sille niin tunnusomainen, että tieteellisen nimen antajakin on kiinnittänyt asiaan huomiota: lajinimi repens tulee latinan sanasta repere, ’ryömiä’. Muita hyviä tuntomerkkejä ovat lehtien pitkäruotinen keskiliuska ja uurteiset kukkaperät.

Useimmille rönsyleinikki lienee tuttu pihoilta, puutarhoista ja ojanvarsilta. Rikkakasvikannat ovat ilmeisesti ainakin osittain kulkeutuneet maahamme ihmisen mukana, ensimmäiset varmaan jo esihistoriallisella ajalla. Ne ovat usein alkuperäistä luonnonmuotoamme matalampia ja maanmyötäisempiä. Nopeasti ja tehokkaasti leviävä rönsyleinikki aiheuttaa usein puutarhurille harmaita hiuksia kasvattamalla pintarönsyjään istutusten keskelle. Toisaalta lajin kerrannaiskukkaista muotoa (var. hortensis) viljellään aivan tarkoituksella koristekasvina.

Rönsyleinikin pääasiallinen leviämistapa on kasvullinen rönsyily: suurikin kasvusto saattaa olla yhtä ja samaa yksilöä. Laajalle rönsyilleen kloonin lähimmät lajitoverit saattavat olla jopa pölyttäjähyönteisten ulottumattomissa. Sisäsiittoisena rönsyleinikin siementuotanto jää alhaiseksi ja suuri osa tuotetuista siemenistä joutuu joka tapauksessa maassa siemensyöjien ruoaksi tai erilaisten mikrobien hajottamaksi. Toisaalta siemenet voivat lintujen mukana levitä kauaskin emokasvista ja siemenet säilyttävät itämiskykynsä selvästi kauemmin kuin rönsyleinikin lähilajeilla.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja
Puita ja pensaita samasta heimosta

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page