© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Saksanhanhikki

Potentilla thuringiaca

  • Heimo: Ruusukasvit – Rosaceae
  • Suku: Sormihanhikit – Potentilla
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Juurakko vankka, haarova.
  • Korkeus: 25–30 cm. Varsi koheneva–pysty, tiheään lyhytkarvainen, harvaan pitkäkarvainen, myös nystykarvainen, usein punertava.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, kirkkaankeltainen, 15–20 mm leveä; terälehtiä 5, lovikärkisiä, 7–10 mm pitkiä, verholehtiä pitempiä. Verhiö 5-liuskainen; ulkoverhiöllinen. Heteitä 20. Emiö erilehtinen, emejä väh. 10. Kukinto harsu huiskilo.
  • Lehdet: Tyviruusukkeena ja varrella kierteisesti, ruodillisia, korvakkeellisia. Lapa sormilehdykkäinen, tyvilehdet 7- (joskus 9-) lehdykkäisiä, varsilehdet tav. 5- (joskus 3-) lehdykkäisiä. Lehdykät suikeita, tyveen asti sahalaitaisia, karvaisia. Korvakkeet suikeita, pitkäsuippuisia.
  • Hedelmä: Lyhytotainen pähkylä, joita useita yhdessä.
  • Kasvupaikka: Nurmet, niityt, tienvarret, pientareet, ratapihat, joutomaat, lastauspaikat. Myös koristekasvi.
  • Kukinta: Kesä–elokuu.

Saksanhanhikki kasvaa alkuperäisenä laajalla alueella Keski- ja Etelä-Euroopan vuorilla, Itä-Euroopassa ja Kaukasiassa. Nimialalaji on tosiaan levinneisyydeltään saksalainen, mutta meillä sitä ei tavata. Suomalaiset saksanhanhikit kuuluvat itäiseen kantaan, jonka levinneisyys ulottuu nykyisin Pohjoismaiden eteläosaan. Saksanhanhikki tavattiin Suomesta ensimmäisen kerran vuonna 1883 Mikkelistä ja edelleen levinneisyys painottuu Itä-Suomeen. Saksanhanhikki on vielä viime aikoina laajentanut meikäläistä levinneisyysaluettaan kattamaan laajat alueet Etelä- ja Keski-Suomea, mutta missään se ei ole päässyt todella yleiseksi. Esiintymät ovat edelleen vähäisiä ja kaukana toisistaan.

Monin paikoin saksanhanhikki kotiutui linnoitusten valliniityille venäläismiehityksen aikana: sotajoukkojen huoltokuljetuksissa matkasi joukoittain siemeniä, joiden lajisto oli hyvin omaleimainen. Pääosin saksanhanhikki on kuitenkin kulkeutunut Suomeen nurmiviljelyn sivutuotteena heinänsiemenen epäpuhtautena. Pihanurmikoilla ja nurmetetuilla tienvarsiliuskoilla kasvavat saksanhanhikit kertovat, että kasvia saapuu meille yhä silloin tällöin heinänsiementen kylkiäisenä.

Saksanhanhikki on kullankeltaisine kukkineen ja niitä kehystävine säännöllisen seitsenlehdykkäisine, kauniisti hampaisine lehtineen oikein sievä. Toinen, hieman samannäköinen kasvistomme uustulokas, pystyhanhikki (P. recta) on kookkaampi, lehtiruusukkeeton ja vaaleampikukkainen.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja
Puita ja pensaita samasta heimosta

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page