© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sarjarimpi

Butomus umbellatus

  • Heimo: Sarjarimpikasvit – Butomaceae
  • Suku: Sarjarimmet – Butomus
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Vesikasvi. Juurakko vaakasuora, suikertava.
  • Korkeus: 60–120 cm. Varsi liereä.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, valkoinen–vaaleanpunainen, punasuoninen, 2–2,5 cm leveä; terä- ja verholehtiä 3 (näyttää helposti 6-terälehtiseltä). Heteitä 9, punaisia. Emiö tyvestä yhdislehtinen, 6-vartaloinen, 6-luottinen. Kukinto 10–40-kukkainen sarja.
  • Lehdet: Tyvellä kierteisesti, ruodittomia, 40–80 cm pitkiä. Tyvi tuppimainen. Lapa tasasoukka, poikkileikkaukseltaan 3-kulmainen, ehytlaitainen, jäykkä, suippokärkinen, kärjestä kierteinen. Uposlehdet pehmeitä, jopa 120 cm pitkiä.
  • Hedelmä: Tuppilo.
  • Kasvupaikka: Järvet, joet ja vähäsuolaiset murtovesilahdet, tav. matalassa vedessä savi- tai liejupohjalla. Syvemmässä vedessä kukkimattomana uposkasvina.
  • Kukinta: Kesä–elokuu.

Kukkiva sarjarimpi on unohtumaton näky, jota ihailemaan päässeet ovat valmiit korottamaan lajin jopa kauneimmaksi Suomen kasvistosta. Sarjarimpi on runsas vain läntisen Suomen rehevillä lintujärvillä ja Pohjanmaan jokisuissa, joissa kasvustot ovat usein laajoja ja tiheitä. Jokivarsilla ja suistoissa laji voi olla runsaanakin huomaamaton, sillä kukinta on usein niukkaa. Nopeasti virtaavassa vedessä kasvi pysyy velttolehtisenä uposkasvina tehokkaasti kätkössä katseilta. Sarjarimpi on löydetty kaikista Suomen maakunnista, mutta rannikolla, pohjoisessa ja idässä se on melkoinen harvinaisuus, usein kasvupaikoillaan niukka ja harvoin kukkiva.

Sarjarimmen kukat ovat aikaisheteisiä. Kukinnossa on yleensä auki kerrallaan vain muutama kukka, mutta toista kuukautta kestävän kukinnan aikana kukkia ehtii kehittyä kolmatta tusinaa. Kukkiin erittyy mesipisaroita, siitepölyäkin muodostuu runsaasti ja kukissa onkin runsaasti hyönteiselämää. Tavallisimpia vieraita ovat kovakuoriaiset. Suomen suvi taitaa sarjarimmen kohdalla loppua ennen aikojaan, sillä tuppilohedelmissä kypsyy ani harvoin kelvollista siementä. Joskus kehno siementuotanto johtunee osin siitä, ettei kasvi voi hedelmöittyä omasta siitepölystään ja koko järven kasvusto on saattanut saada alkunsa yhdestä yksilöstä.

Näyttävimmillään sarjarimpi on ilman muuta kukkiessaan, mutta se on mahdollista erottaa martonakin muista samantapaisista kosteikkoruohoista, sillä lehdet ovat kolmisärmäisiä ja niiden kärki on usein erikoisesti kierteinen. Varsinkin tuulisella säällä sarjarimpikasvuston voi erottaa jo matkan päästä, sillä rakenteestaan johtuen lehti ei juuri taivu tuulessa vaan kiertyy pituusakselinsa ympäri.

Jossain muualla

“Flowering rush infestations can displace native vegetation and result in reduced water quality which may disrupt valuable fish and wildlife habitat. Dense stands in irrigation ditches can reduce water availability, and in lakes can interfere with boat propellers and swimming.”
Alberta Invasive Plants Council
Kaunis sarjarimpimme onkin Kanadassa harmillinen vieraslaji, joka huonontaa veden laatua ja sitä kautta köyhdyttää alkuperäistä lajistoa. Ja pahimmassa tapauksessa sarjarimpikasvusto voi estää veneen ajelun järvellä.
Vertaa japanintatar, kenttätyräkki, rantakukka ja isokrassi.

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page