© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sikuri

Cichorium intybus

  • Heimo: Asterikasvit – Asteraceae (Mykerökukkaiskasvit – Compositae), alaheimo Cichorioideae
  • Suku: Sikurit – Cichorium
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Pääjuuri monihaarainen.
  • Korkeus: 50–100 cm. Varsi niukkahaarainen, punaruskea, alaosasta puutunut, särmikäs, karheakarvainen. Maitiaisnesteinen.
  • Kukka: Kukat muodostavat n. 2,5 cm leveitä, kehtosuomujen suojaamia kukkamaisia mykeröitä. Mykerön kukat vaaleansinisiä (harvoin valkoisia tai vaaleanpunaisia), kielimäisiä, kärjestä 5-hampaisia. Heteitä 5. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 2-luottinen. Kehtosuomut monessa rivissä, kolmiomaisia–suippoja, nystykarvaisia, sinipunertavia, tummia. Mykeröt perättömiä, pitkin vartta, usein pareittain.
  • Lehdet: Ruusukkeena ja varrella kierteisesti. Ruusukelehdet vastapuikeita, Alimmat varsilehdet kapeansuikeita, pariliuskaisia–isohampaisia, ruodillisia, ruoti leveälti siipipalteinen, kouruinen. Ylimmät lehdet puikeita–soikeita, ruodittomia, sepiviä, ehjiä, päältä kaljuja, alapuolelta karvaisia, saha–nirhalaitaisia.
  • Hedelmä: Pappukseton pähkylä (ei lenninhaivenia).
  • Kasvupaikka: Lastauspaikat, rautatiet, satamat, kaatopaikat, pellot ja pellon reunat. Myös viljelykasvi (salaattisikuri).
  • Kukinta: Heinä–syyskuu.

Sikuri on sukunsa ja alaheimonsa (aiemmin heimonsa) nimikkokasvi sekä suomen kielellä että tieteellisellä nimellään (kreikan kielen cichoreum tarkoitti sikuria jo ennen tieteellisten nimien käyttöönottoa). Sikuri on kotoisin Euroopasta ja Aasiasta, mutta sitä kasvaa myös Pohjois-Afrikassa ja tulokaslajina Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Sikurista on jalostettu erilaisia muunnoksia, joita on hyödynnetty jo antiikin ajoista lääkkeinä ja myöhemmin myös salaattina ja juurista on valmistettu kahvin korviketta (myös Suomessa). Sikurin suvussa on vain 6 lajia, joista toiseksi tunnetuin Suomessa on varmaankin salaattikasvina viljelty endiivi (C. endivia). Sikurista meillä tunnetaan nimilajin (var. intybus) lisäksi 2 muunnosta, salaattisikuri (var. foliosum) ja juurisikuri (var. sativum).

Sikuria ei kovin helpolla voi sotkea muihin lajeihin, koska sininen kukan väri on mykerökukkaisissa melko harvinainen. Yleisimmistä meillä tavattavista mykerökukkaisista vain sinivalvatit (Lactuca ja Mulgedium spp.) ja ruiskaunokki (Centaurea cyanus) ovat sinikukkaisia, mutta vähänkin tarkempi vilkaisu sulkee nämä lajit pois, kun sikurin näköiselle kasville pyritään määrittelemään lajinimeä.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page