© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sinappikaali

Eruca vesicaria

 • Nimi myös: Rukola, Rucola
 • Lat. synonyymi: Eruca sativa
 • Heimo: Ristikukkaiskasvit – Brassicaceae (Cruciferae)
 • Suku: Sinappikaalit – Eruca
 • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho.
 • Korkeus: 20–50 cm. Varsi haarova, kalju.
 • Kukka: Teriö säteittäinen, vaaleankeltainen, ruskeaviolettisuoninen, n. 2 cm leveä. Terälehtiä neljä, n. 2 cm pitkiä. Verhiö pysty, lieriömäinen, verholehtiä neljä, 1 cm pitkiä, suippokärkisiä. Heteitä 6, joista 4 pitkää ja 2 lyhyttä, ponnet keltaisia. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 1-luottinen. Kukinto hedelmävaiheessa pitenevä terttu.
 • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia. Lapa pariliuskainen, päätöliuska iso, mutkahampainen. Yläosan lehdet varren suuntaisia, liuskattomia.
 • Hedelmä: Monisiemeninen (siemenet kahdessa rivissä), pitkittäin aukeava, 2–3 cm pitkä, keskeltä paksuin (n. 0,5 cm), varrenmyötäinen litu, jonka molemmissa puoliskoissa selvä keskisuoni ja kärjessä 7–10 mm pitkä, siemenetön, litteä nokka. Lituperä 3–5 mm.
 • Kasvupaikka: Kaatopaikat, satamat, lastauspaikat. Myös yrtti- ja salaattikasvi.
 • Kukinta: Heinä–syyskuu.

Rucolana ehkä parhaiten tunnettu, Välimerenmaista kotoisin oleva sinappikaali on meillä erityisesti viimeisen 10 vuoden aikana tullut tunnetuksi ja suosituksi maistuvana salaattikasvina tai ehkä paremminkin salaattiseoksen maun antajana. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että lajia viljellään nykyisin sekä koti- että ammattipuutarhoissa. Ja jonkin verran se karkailee lähiluontoommekin. Karannut rucola on voimakkaamman makuinen kuin salaattina viljelty vihannessinappikaali (ssp. sativa).

Kaalisinappi (Ranskankaalisinappi)

Erucastrun gallicum

Tässä yhteydessä kannattaa ihan vain nimen takia mainita toinen, meillä melko harvinainen sinappikaalin lähisukulainen, kaalisinappi (ranskankaalisinappi, Erucastrun gallicum) – siis ei sinappikaali. Kaalisinappi sisältää monta empiä sinappikaaliin verrattuna. Se on vähähaaraisempi, pienikukkaisempi, karvaisempi ja sen lidut ovat pidempiä ja ohuempia kuin sinappikaalin. Nimistään huolimatta ei kaalisinappi eikä sinappikaali kuulu sinappien (Sinapis) eikä kaalien (Brassica) sukuihin. Suku Erucastrum on suomennettuna tietysti kaalisinapit, johon sukuun kuuluvat myös Suomessa harvinaiset harmaakaalisinappi eli hilmiö (Erucastrum incana) ja sattumanvaraisesti tavattava pikkukaalisinappi (Erucastrum supinum).

Harmaakaalisinappi (Hilmiö)

Erucastrun incana (synonyymi Hirschfeldia incana)

Meillä Suomessa harvinaisena tavattavan harmaakaalisinapin virallinen lajinimi oli aikaisemmin hilmiö. Kuten lähisukulaisensa sinappikaali, harmaakaalisinappi on yksivuotinen. Lidut ovat 8–15 mm pitkiä, varren myötäisiä, kapeita, lituperä noin 3 mm ja lidun nokka kypsänä pullea. Lehtien päätöliuska huomattavasti suurempi kuin sukulaisillaan.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page