Espanjankurjenpolvi Tuoksukurjenpolvi

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Siperiankurjenpolvi

Geranium sibiricum

  • Heimo: Kurjenpolvikasvit – Geraniaceae
  • Suku: Kurjenpolvet – Geranium
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 20–50 cm. Varsi veltohko, haarova, särmikäs, alaspäin siirottavasti vaaleakarvainen.
  • Kukka: Säteittäinen, 10–15 mm leveä. Terälehtiä 5, vaalean sinipunaisia, tummasuonisia, matalaan lanttokärkisiä. Verholehtiä 5, valkokarvaisia, terälehtien pituisia. Heteitä 10. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 5-luottinen. Kukat tavallisesti yksittäin.
  • Lehdet: Tyviruusukkeena ja varrella vastakkain, pitkäruotisia. Lapa 5-kulmainen, kourasuoninen, alempien 5–7-, ylempien 3-liuskainen; liuskat kapeita, terävähampaisia.
  • Hedelmä: 5-osainen lohkohedelmä, kärkiosa nokkamainen, kypsyessään rullalle kiertyvä. Hedelmykset sileäpintaisia, karvaisia (ei nystykarvoja).
  • Kasvupaikka: Puutarhat, joutomaat, pientareet. Koristekasvi, joskus villiytynyt.
  • Kukinta: Heinä–elokuu.

Kurjenpolvia kasvaa Euroopassa luontaisesti kymmeniä erilaisia, meilläkin jokseenkin vakiintuneita lajeja on tusinan verran. Puutarhoissa kasvaa vielä lisäksi runsaasti eri lajeja ja lajikkeita. Suosion syyt on helppo ymmärtää: kurjenpolvet ovat yksinkertaisesti kauniita. Erityisen hyvin ne sopivat esimerkiksi kesäpaikkojen tonteille, sillä ne eivät yleensä maistu jäniksille tai peuroille. Sen sijaan kukat houkuttelevat luonnonystävän iloksi pölyttäjiä pienistä kärpäsistä komeisiin päiväperhosiin. Siperiankurjenpolvi on nimensä mukaisesti alun perin itäeurooppalaista alkuperää. Se sopeutuu ilmastoomme niin hyvin että villiytyy toisinaan luontoonkin. Toki puistoissa ja puutarhoissa saattaa tavata muitakin koristekasveina viljeltyjä kurjenpolvia.

Espanjankurjenpolvi & Tuoksukurjenpolvi

Geranium endressii & Geranium macrorrhizum

Pyreneitten vuoristosta kotoisin oleva espanjankurjenpolvi viihtyy toisinaan pitkäänkin omillaan luonnossamme. Sen kukat ovat melko kookkaat (3–4 cm) ja hempeän vaaleanpunaiset, eikä se juuri muistuta meikäläisiä kurjenpolvilajeja. Sen voi kuitenkin sekoittaa meillä melko harvoin istutettuun, mutta silti joskus luonnostakin tavattuun tuoksukurjenpolveen. Lajiparin erottaa yleensä helpoiten lehdistä: espanjankurjenpolvella ne ovat suippoliuskaiset ja terävähampaiset, tuoksukurjenpolvella liuskat ovat leveät ja reunan hampaat pyöreähköt. Myös kukissa on eroja: espanjankurjenpolvella terälehdet ovat lanttopäiset, tuoksukurjenpolvella pyöreäkärkiset.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page