Mongolianmaksaruoho, S. hybridum Kamtschatkanmaksaruoho, S. kamtschaticum Kamtschatkanmaksaruoho, S. kamtschaticum Kamtschatkanmaksaruoho, S. kamtschaticum

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Siperianmaksaruoho

Phedimus aizoon

  • Lat. synonyymi: Sedum aizoon
  • Heimo: Maksaruohokasvit – Crassulaceae
  • Suku: Aasianmaksaruohot – Phedimus
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Juurakko hoikka.
  • Korkeus: 20–40 cm. Varsi pysty, särmikäs, tyveltä ruskeanpunainen.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, keltainen, n. 2 cm leveä; terälehtiä viisi, 7–9 mm pitkiä. Verholehtiä 5, eripituisia, tylppiä. Heteitä 10. Emiö erilehtinen, emejä 5. Kukinto tiheä, lehtien ympäröimä viuhko.
  • Lehdet: Kierteisesti, ruodittomia. Lapa suikea, kiilatyvinen, tav. sahalaitainen, litteä, möyheä, kalju.
  • Hedelmä: Monisiemeninen tuppilo, joita 5 yhdessä.
  • Kasvupaikka: Kalliot, muurit, tienvarret. Koristekasvi, joskus villiytynyt.
  • Kukinta: Kesä–heinäkuu.

Suomen luonnossa esiintyy alkuperäisinä luonnonkasveina kahdeksan lajia maksaruohoja. Lisäksi meille on tuotu kivikkopuutarhojen koristukseksi koko joukko maksaruoholajeja, joista monet säilyvät istutuspaikallaan vaikka talo olisi jo aikaa sitten lahonnut tai enää sammaloituneista kivijalan palasista havaittavissa. Puutarhaan istutettu juurakko saattaa vuosikymmenten tai peräti vuosisatojen aikana muodostaa omia aikojaan suuren kloonikasvuston, hivuttautua tontin ulkopuolellekin lähikallioille, joutomaille ja niin edelleen.

Siperianmaksaruoho on kotoisin Itä-Siperiasta. Komean tummankeltaisten kukintojensa takia sitä on pitkään viljelty meillä puutarhakasvina ja paikoin se on karannut omille teilleen kuiville, hiekkaisille paikoille. Nykyään sitä istutetaan harvoin, vaikka se on koristekasvina yksi parhaista maksaruohoista. Jäykän pystyjä varsia ei kannata leikata syksyllä, sillä ne ovat kauniita talventörröttäjiä usein oranssinvärisine hedelmystöineen.

Mongolianmaksaruoho & Kamtsatkanmaksaruoho

Phedimus hybridus & Phedimus kamtschaticus
(Sedum hybridum & Sedum kamtschaticum)

Siperianmaksaruohon lähisukulainen mongolianmaksaruoho ei ole risteymä, vaikka lajin tieteellinen nimi sellaista antaisikin ymmärtää. Laji kasvaa luonnonvaraisena Siperiassa ja Mongoliassa, läntisimmillään hieman Uralin länsipuolella. Sen erottaa muista meikäläisistä ja meille kotitutuneista maksaruohoista helposti lyhyehköjen, rennohkojen varsien ja keltaisten kukkien perusteella. Sen voi kuitenkin sekoittaa helposti moniin eksoottisiin Kaukoidän maksaruoholajeihin ja usein sitä myydään lähisukuisen kamtsatkanmaksaruohon nimellä ja päinvastoin. Myös tämän itäaasialaisen lajin voi paikoin tavata enemmän tai vähemmän villiytyneenä puutarhakarkulaisena luonnossamme.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page