© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita. All rights reserved.

Tähtirikko

Micranthes stellaris

 • Lat. synonyymi: Saxifraga stellaris
 • Heimo: Rikkokasvit – Saxifragaceae
 • Suku: Vanarikot – Micranthes
 • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Juurakko haarainen.
 • Korkeus: 5–15 cm. Varsi lehdetön vana, nystykarvainen ja yleensä punertava.
 • Kukka: Teriö säteittäinen, valkoinen ja usein kelta- tai punapilkkuinen, n. 1 cm leveä; terälehtiä viisi, 4–6 mm pitkiä, 2–3 kertaa verhiön pituisia. Verholehtiä 5, teräväkärkisiä, taaksepäin kääntyneitä, usein punertavia. Heteitä 10, ponnet keltaisia tai punaisia, palhot vaaleanpunaisia. Emiö tyvestä yhdislehtinen, 2-vartaloinen, 2-luottinen. Kukinto pitkähaarainen, harsu, 3–7-kukkainen huiskilo.
 • Lehdet: Tyviruusukkeena, lyhytruotisia. Lapa vastapuikea–kapeansoikea, hammaslaitainen, nahkea, harvaan karvainen.
 • Hedelmä: 2-osainen kota.
 • Kasvupaikka: Tuntureilla lumenviipymät, kosteat jyrkänteet, jokien ja purojen varret, tihkupinnat, valuvesijuotit, lähteiköt.
 • Kukinta: Heinä–elokuu.
 • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä.

Tähtirikon nimeämisperusteita ei tarvitse pitkään miettiä: valkoiset kukat säännöllisesti sirottavine terälehtineen ovat todella kuin pieniä tähtiä. Tähtikukkien viehättävyyttä lisäävät terälehtien tyven värikkäät pisteet sekä useimmiten punasävyiset heteiden ponnet ja emit. Yhdessä versossa on yleensä useita kukkavanoja, joten kukinta voi olla runsastakin. Tähtirikko muodostaa runsaasti siementä ja leviää jonkin verran myös kasvullisesti. Tähtirikko on melko yleinen tunturipaljakalla Enontekiössä ja Utsjoella, eteläisimmät kasvupaikat ovat Pallastuntureilla.

Iturikko

Micranthes foliolosa (Saxifraga foliolosa)

Iturikko on tähtirikon lähisukulainen ja aikaisemmin ne on luettu jopa samaan lajiin. Ilmeisin ero kasvien välillä on niiden lisääntymisessä. Iturikko on sopeutunut tähtirikkoakin pidemmälle tunturin karuihin oloihin: kun kukkien pölytys ja siementen kypsyminen ovat epävarmoja Lapin lyhyen ja epävakaan kesän aikana, iturikko on korvannut kukat itusilmuilla. Varren päähän voi kehittyä muutama kukka, mutta siementä iturikon ei ole todettu tekevän. Iturikkoon voi tutustua Enontekiön suurtuntureilla, yleisimmillään se on aivan Käsivarren Lapin pohjoisimmassa kolkassa. Pieniä kasveja kannattaa haeskella tunturista vaikkapa kosteilta lumimailta, puronvarsilta, valuvesipinnoilta ja lähteiköistä. Iturikko on kalkinsuosija ja tähtirikon tapaan luokiteltu silmälläpidettäväksi.

Nuokkurikko

Saxifraga cernua

Toinen itusilmuinen, Lapissa tavattava rikko on nuokkurikko (joka kuuluu kuitenkin eri sukuun). Sen kaikki hankasilmut kehittyvät itusilmuiksi, ja kasvi jää yleensä haarattomaksi. Itusilmut varisevat helposti, juurtuvat ja lähtevät kehittymään uusiksi kasviyksilöiksi. Ja vaikka nuokkurikon kukka on rakenteeltaan ja kehitykseltään täysin normaali houkutellen pölyttäjähyönteisiä miellyttävällä tuoksullaan ja tarjoten mettäkin, siemeniä ei ole koskaan sillä havaittu muodostavan. Nuokkurikko on kalkinvaatija, luokiteltu silmälläpidettäväksi.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page