© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tähtitalvikki

Moneses uniflora

 • Heimo: Kanervakasvit – Ericaceae,
  (aiemmin Talvikkikasvit – Pyrolaceae)
 • Suku: Tähtitalvikit – Moneses
 • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
 • Korkeus: 5–12 cm. Varsi 1-suomuinen, uurteinen.
 • Kukka: Teriö säteittäinen, valkoinen, 1,5–2 cm leveä, nuokkuva; terälehtiä 5. Verhiö 5-liuskainen. Heteitä tav. 10. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 1-luottinen (luotti 5-liuskainen). Kukka yksittäin varren latvassa, nuokkuva, tuoksuva.
 • Lehdet: Tyvellä ruusukemaisesti (vaikka vastakkain), ruodillisia, talvehtivia. Lapa vastapuikean pyöreä, pyöreäkärkinen, matalaan sahalaitainen, nahkea. Kukkavanassa kukan alapuolella 1 pieni, suomumainen lehti.
 • Hedelmä: 5-lokeroinen, 5–8 mm pitkä, pysty kota.
 • Kasvupaikka: Tuoreet kangasmetsät, sammaleiset kuusikot, lähdevaikutteiset korvet, puronvarret, suonreunat.
 • Kukinta: Kesä–heinäkuu.

Tähtitalvikin nimi viittaa kukan täysin levälleen avautuviin terälehtiin, jollaisia ei muilla talvikeillamme tavata. Moni pitää tähtitalvikkia yhtenä metsäluontomme sykähdyttävimmistä kukkijoista. Vanhan uskomuksen mukaan hieman ihmissilmää muistuttavaa kukkaa on käytetty rohdoksena silmätautien lääkinnässä, onpa sen uskottu kaunistavankin käyttäjänsä silmiä. Tähtitalvikin alaspäin nuokkuva kukka katselee nöyränä kasvualustaansa – kukan asento on hyvin tarkoituksenmukainen, sillä se estää tehokkaasti itsepölytyksen. Kukka saattaa säilyä sopivia pölyttäjiä odottamassa jopa kuutisen viikkoa lakastumatta. Jottei siitepölyä haaskautuisi vääriin kukkiin, kasvien kannattaa valikoida pölyttäjänsä mahdollisimman tarkoin. Talvikkien tuoksuaineet houkuttelevat pölyttäjinä toimivia pieniä kärpäsiä ja kovakuoriaisia eri talvikkilajeihin. Tähtitalvikin erittämät kieloa tai syklaamia muistuttavat tuoksuaineet ovat aivan erilaisia kuin varsinaisilla talvikeilla (terttutalvikit, Pyrola). Kukinnan jälkeen kehittyvä kota kääntyy pystyyn. Talvikkien siemenet kuuluvat kämmeköiden (Orchidaceae) ohella pienimpiin koko kasvikunnassa: yksittäinen siemen painaa noin kaksi gramman miljoonasosaa. Siemenet ovat niin pieniä, että ne voivat levitä heikoimpienkin ilmavirtausten varassa.

Tähtitalvikki sulostuttaa sammaleisia, reheviä metsiä, korpia, lähteikköjä ja puronvarsia siellä täällä koko Suomessa. Laji on lehtomaisten kankaiden indikaattorilaji. Epäonneksi sen kasvupaikat eivät kuulu metsänhoitajan suosikkimaastoihin, vaan häviävät usein jos aluetta hoidetaan puuston ehdoilla. Tähtitalvikki vaikuttaa olevan hyvin herkkä kasvupaikkojensa koskemattomuudesta ja se onkin taantunut tehometsätalouden aikakautena. Kukkimattomana pieni kasvi voi kyllä jäädä helposti huomaamattakin, varsinkin kun sitä ei yleensä kasva samalla paikalla montakaan yksilöä.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page