© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tarhatyräkki

Euphorbia cyparissias

  • Heimo: Tyräkkikasvit – Euphorbiaceae
  • Suku: Tyräkit – Euphorbia
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Maarönsyllinen.
  • Korkeus: 15–30 cm. Varren haarat kukattomia. Maitiaisnesteinen.
  • Kukka: Vihertävä–vihertävänkeltainen–lähes valkoinen, vanhemmiten usein punertava ”valekukka” muodostuu maljamaisessa suojuksessa sijaitsevasta kehättömästä emikukasta ja sitä ympäröivistä kehättömistä 1-heteisistä hedekukista. Suojuksen ulkoreunan mesiäislevyt puolikuumaisia, lyhytsarvisia. Kukinnon tukilehdet puikeita. Emiö yhdislehtinen, 3-luottinen. Kukinto 9–18-haarainen kerrannaissarja, haarat haarattomat tai 2-haaraiset.
  • Lehdet: Kierteisesti, lähes ruodittomia. Lapa tasasoukka, kapea, pyöreäkärkinen, ehytlaitainen, sinivihreä–kellanvihreä. Haaralehdet varsilehtiä kapeampia, neulasmaisia.
  • Hedelmä: 3 mm pitkä, 3-lokeroinen, uurteinen, nystyinen kota.
  • Kasvupaikka: Hautausmaat, puistot, pihat, tienvarret, joutomaat.
  • Kukinta: Touko–heinäkuu.

Tyräkkien suku on lähes parilla tuhannella edustajallaan putkilokasvisukujen jättiläisiä. Lajien joukossa on kasveja kookkaista piikkipensaista kaktusmaisiin mehikasveihin ja kookkaista monivuotisista ruohoista aivan pieniin yksivuotisiin saakka. Riittääpä niitä kodin kukkaruukkuihinkin, mm. pylvästyräkki, kärsimyskruunu ja joulutähti. Näihin rakastettuihin viherkasveihin verrattuna muutamat kotoiset tyräkkimme ovat varsin huonosti tunnettuja.

Myös tarhatyräkki on meillä alun perin perennakasvi, joka on säilynyt paikoin viljelyjäänteenä esimerkiksi hylätyillä asuinpaikoilla ja levittäytynyt joskus lähiluontoonkin. Tarhatyräkki leviää pääasiassa maarönsyjen avulla ja menestyy hyvinkin kuivilla ja laihoilla paikoilla.

Tarhatyräkki muistuttaa toista monivuotista tulokastyräkkilajia, kenttätyräkkiä (E. esula). Lajit erottaa toisistaan paitsi koon (kenttätyräkki on selvästi pidempi), lehden muodon perusteella: tarhatyräkillä lehtilapa on tasasoukka, 1–3 mm leveä ja tylppäkärkinen, kenttätyräkillä sen sijaan suikeahko, 3–8 mm leveä ja kukintovarren ylälehdet ovat yleensä otakärkisiä.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page