Pohjanulpukka, N. lutea x pumila Pohjanulpukka, N. lutea x pumila Pohjanulpukka, N. lutea x pumila

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita. All rights reserved.

Ulpukka

Nuphar lutea

  • Nimi myös: Isoulpukka
  • Heimo: Lummekasvit – Nymphaeaceae
  • Suku: Ulpukat – Nuphar
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Kelluslehdellinen, paksujuurakkoinen vesikasvi.
  • Korkeus: 0,5–3 m.
  • Kukka: Säteittäinen, 4–6 cm leveä. Teriö 15–20-lehtinen, keltainen. Uloinna 5–6 kellanvihreää, terälehtiä huomattavasti pitempää verholehteä. Erillisiä heteitä runsaasti. Emiö muodostuu monesta yhteenkasvaneesta lehdestä. Luottilevy pyöreä (ei mutkalaitainen). Luottisäteitä 15–20 (eivät koholla eivätkä yllä reunaan asti).
  • Lehdet: Korvakkeettomia. Kelluslehtien lehtiruoti pitkä ja särmikäs. Lapa leveänsoikea–pitkänpyöreä, vaaleanvihreä, jopa 40 cm pitkä. Suonet hankahaaraiset. Uposlehdet pyöreähköjä, kurttuisia.
  • Hedelmä: Siementen täyttämä, monilokeroinen, muodoltaan pullomainen, 4–6 cm pitkä kota. Siemenet 4–5 mm.
  • Kasvupaikka: Järvet, metsälammet, joet ja murtovesilahdet.
  • Kukinta: Kesä–elokuu.

Ulpukat ovat lumpeiden (Nymphaea spp.) tapaan melko alkeellinen kasviryhmä. Alkeellisia piirteitä ovat mm. kukkalehtien kierteinen asento ja suuri lukumäärä. Kelluslehdet edustavat kuitenkin pitkälle menevää erikoistumista.

Ulpukat ovat monivuotisia ja vahvajuurakkoisia vesikasveja. Isoulpukka viihtyy hyvin erilaisissa vesistöissä ja monenlaisilla pohjilla. Kukattoman isoulpukan erottaa lumpeista lehtisuoniston perusteella. Ulpukoiden lehtisuonet päättyvät suoraan lehden laitaan eivätkä muodosta lumpeiden tapaan verkkomaista kuviota.

Toinen Suomessa tavattavista ulpukoista on konnanulpukka (N. pumila). Sen kukka on pienempi, verholehdet ulkopuolelta vihreitä ja terälehdet suhteellisesti pienempiä. Selkein erottava tuntomerkki on luottilevyn luottisäteiden pienempi lukumäärä (ulpukalla 15–20, konnanulpukalla 8–11). Ja kolmas ulpukkamme on edellisten myös itsenäisesti esiintyvä risteymä, pohjanulpukka (Nuphar lutea x pumila, synonyymi Nuphar x spenneriana). Sen luottisäteiden lukumäärä on yleensä 11–15.

Lammikki (Keltalammikki)

Nymphoides peltata

Ulpukoiden kanssa samankaltaisilla kasvupaikoilla viihtyvä, mutta aivan eri heimoon (raatekasvit, Menyanthaceae) kuuluva, monivuotinen, tiheitä kelluvia kasvustoja muodostava lammikki saattaa muistuttaa kaukaa katsottuna ulpukoita. Lähempää katsottuna erot (ja yhtäläisyydet) ovat selviä. Kukat ovat keltaisia, 3–4 cm leveitä, 5-lukuisia, terälehdet ovat karvaisia ja ripsilaitaisia. Kukkaperät 3–10 cm pitkiä, lehdet herttatyvisiä, pyöreähköjä, mutkalaitaisia, punertavapilkkuisia, halkaisijaltaan 3–10 cm. Hedelmä on kota, kooltaan noin 2 cm. Lammikki on Suomessa vielä (onneksi) hyvin harvinainen, todennäköisimmin sitä voi tavata Varsinais-Suomessa. Lammikki on kuitenkin luokiteltu vakiintuneeksi vieraslajiksi.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page