© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Väinönputki

Angelica archangelica ssp. archangelica

 • Nimi myös: Pohjanväinönputki
 • Heimo: Sarjakukkaiskasvit – Apiaceae (Umbelliferae)
 • Suku: Karhunputket – Angelica
 • Kasvumuoto: Monivuotinen, kerran kukkiva ruoho.
 • Korkeus: 50–150 cm. Varsi sileä, kalju, alaosasta sinipunainen, ontto, nivelkohdissa väliseinät.
 • Kukka: Teriö säteittäinen, valkoinen–punertava–vihertävänvalkoinen, 4–5 mm leveä; terälehtiä 5, lovipäisiä, kärki sisäänkiertynyt. Verholehdet surkastuneet. Heteitä 5. Emiö yhdislehtinen, 2-vartaloinen, 2-luottinen. Kukinto kerrannaissarja, pikkusarjoja 20–40, palleromaisia, perät karvaisia–kaljuhkoja. Pääsarjan 1–3 suojuslehteä aikaisin varisevia, pikkusarjan suojuslehdet tasasoukkia, alaviistoja, kukkaperän pituisia.
 • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia, lehtituppi iso ja pullea, ruoti liereä. Lapa kolmiomainen, 2–3 kertaa parilehdykkäinen. Lehdykät johteisia, hammaslaitaisia–liuskaisia, päätölehdykkä 3-liuskainen.
 • Hedelmä: Pitkulainen, selkäpuolelta litteä, 2-lohkoinen, reunoilta ohutpalteinen, 6–8 mm pitkä, miellyttäväntuoksuinen lohkohedelmä.
 • Kasvupaikka: Pensaikot, puronvarret, jokirannat, lähteiköt, lehdot, etenkin tunturialueella. Myös viljelykasvi.
 • Kukinta: Heinä–elokuu.
 • Uhanalaisuus: Rauhoitettu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien eteläpuolella.

Monet sarjakukkaiskasvimme on omistettu eläimille, jolloin nimi osoittaa kasvin vähäarvoisuutta tai suoranaista käyttökelvottomuutta ihmiselle. Väinönputki on pohjoisilla kasvupaikoillaan porojen ja karhujen herkkua, mutta maistuu myös ihmiselle ja Lapissa lajia onkin kutsuttu ihmisenputkeksi. Tarun mukaan arvokkaan hyötykasvin käytön ihmiskunnalle opetti itse arkkienkeli Rafael, johon kasvin tieteellinen lajinimi viittaa. Kasvin meikäläinen nimi väinönputki lienee annettu suomalaismytologian suurmiehen, Kalevalan tietäjä Väinämöisen kunniaksi.

Väinönputken katsottiin parantavan lähes kaikki vaivat ja taudit. Erityinen maine sillä oli ruton parantajana, mutta se sopi rohdoksi myös vatsa- ja keuhkovaivoihin, sydänsurujakin on koetettu helpottaa siitä keitettyjen lemmenjuomien avulla. Väinönputken juuria voi käyttää mausteena, lehtiä ja nuoria kukintoja vihanneksina, mehevästä ja makeasta varresta voi tehdä hilloa tai makeisia. Jo viikingit jalostivat väinönputkesta erityisen viljelylajikkeen, jonka lehtiruodit ovat täyteiset ja maku miedompi kuin luonnonvaraisilla kannoilla. Meillä pohjoiseen keskittyvä laji on aikoinaan ollut lappalaisten tärkein vihannes, joskaan sitä ei ole varta vasten viljelty. Väinönputki elää esimerkiksi Hollannissa uutta kukoistustaan ravinto- ja maustekasvina: juuresta tislatulla öljyllä maustetaan esimerkiksi giniä ja karkkeja, hedelmillä vermuttia ja likööreitä. Meillä lajin viljely ei ole oikein ottanut käynnistyäkseen, mutta Lapissa retkeilijä voi käyttää keväällä löytämänsä luonnonvaraisen väinönputken tuoreet lehdet ruokaansa.

Väinönputki jaetaan kahdeksi alalajiksi. Tällä sivulla kuvatun, erityisesti Lapin tunturialueilla viihtyvän väinönputken (pohjanväinönputken, ssp. archangelica) lisäksi meillä kasvaa Ahvenanmaalla ja Itämeren rannikolla meriputki (meriväinönputki, ssp. litoralis). Alalajit erottaa toisistaan esimerkiksi sarjaperiä tarkastelemalla: väinönputkella ne ovat jonkin verran karvaisia, meriputkella kaljuja. Karhunputkesta (A. sylvestris) lajin erottaa liereiden lehtiruotiensa ja useimmiten myös lehtiensä liuskaisen päätölehdykän perusteella.

Ei uuselintarvike

“Jos jollain kasvilla tai kasvin osalla on ollut merkittävää käyttöä elintarvikkeena EU:n alueella ennen vuotta 1997, se ei ole uuselintarvike ja sitä saa vapaasti käyttää kaikissa elintarvikkeissa.”
(Lainaus Ruokaviraston sivuilta)

Villiyrttiharrastajat käyttävät väinönputken maanpäällisiä ja myös maanalaisia osia terveysvaikutteisina ruokalisukkeina ja mm. yrttitee- ja mausteaineksina. Väinönputki on myös Eviran (nykyisin Ruokavirasto) luonnonvaraisten kasvien käyttölistalla statuksella ‘ei uuselintarvike’ (aiemmin kauppayrtti). Lehtien lisäksi status koskee myös ravintolisäkäyttöä siementen ja juurakoiden osalta.
Myrkytystietokeskuksen mukaan karhunputket (joihin väinönputki sisällytetään) kuuluvat ryhmään ‘paikallisesti ärsyttävä kasvi’.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page