Tuoksureseda, R. odorata Tuoksureseda, R. odorata Tuoksureseda, R. odorata Valkoreseda, R. alba Valkoreseda, R. alba Valkoreseda, R. alba Keltareseda, R. lutea Keltareseda, R. lutea Keltareseda, R. lutea

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Värireseda

Reseda luteola

  • Heimo: Resedakasvit – Resedaceae
  • Suku: Resedat – Reseda
  • Kasvumuoto: 2- tai monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 40–80 cm. Varsi haaraton tai yläosasta haarova.
  • Kukka: Vastakohtainen. Terälehtiä yleensä 4, vaaleankeltaisia, usein liuskaisia. Verholehtiä yleensä 4. Heteitä 10–25. Emejä 3–4. Kukinto latvatähkä.
  • Lehdet: Kierteisesti, lyhytruotisia, pystyhköjä. Lehdet korvakkeettomat, mutta tyvellä usein nystyt. Lapa suikean tasasoukka, ehytlaitainen, aaltoreunainen, kalju.
  • Hedelmä: Munanmuotoinen, pysty, kärjestä avautuva kota.
  • Kasvupaikka: Painolastipaikat, tienvarret, satamat ja myllyt. Harvinainen ja satunnainen tulokas.
  • Kukinta: Kesä–syyskuu.

Värireseda oli tärkein eurooppalaisen kulttuuripiirin keltavärin lähde vanhalla- ja keskiajalla. Kasvin tunsivat jo roomalaiset, jotka käyttivät siitä nimitystä lutum – latinan kielen keltaista tarkoittava sana luteus juontuu alun perin juuri tämän kasvin väristä. Värireseda oli erittäin arvostettu värikasvi ja ammattivärjärit lukivat siitä saatavan keltaisen niin sanottuihin kaunoväreihin, jotka olivat erityisen kirkkaita, puhtaita, kestäviä ja myös kalliita. Kasvin kaikki osat sisältävät tätä nykyisin luteoliiniksi kutsuttua keltaista väriainetta. Värireseda kasvaa villinä Etelä- ja Keski-Euroopassa, viljeltynä ja tulokkaana meilläkin. Jo 1700-luvulla sitä kasvoi villinä Turussa väritehtaan lähistöllä. Nykyisin se on luonnossamme pääasiassa satunnainen vierailija, mutta mikään ei estä luonnonmukaisesta elämästä kiinnostunutta tai synteettisten värien kovuuteen kyllästynyttä harrastajaa kokeilemasta resedan kasvattamista ja kasvivärjäystä. Värireseda viihtyy läpäisevällä, mieluiten kalkkipitoisella maalla ja kukoistaa aurinkoisella paikalla.

Tuoksureseda & Valkoreseda & Keltareseda

Reseda odorata & Reseda alba & Reseda lutea

Resedojen suvussa on noin 55 lajia, joista muutamia muitakin voi satunnaisesti tavata luonnossamme. Tuoksureseda on koristekasvi, jota on viljelty miellyttävän tuoksunsa takia – jotkut ihmiset eivät tosin aisti sen tuoksua lainkaan. Tuoksuresedan kukat ovat vaatimattoman vihreänvalkoiset, eloisan vihreät lehdet ovat puolestaan soikeita tai kapean vastapuikeita. Joskus näkee viljeltävän myös valkoresedaa, jonka kukat ovat näyttävämmät, valkoiset. Lähinnä tulokkaana satamissa ja tienvarsilla tavattavan keltaresedan kukat ovat vaaleankeltaiset kuten väriresedallakin, mutta lehdet ovat pitkä- ja kapealiuskaiset.

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page