© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vata

Stellaria aquatica

  • Lat. synonyymi: Myosoton aquaticum
  • Heimo: Kohokkikasvit – Caryophyllaceae
  • Suku: Sädetähtimöt – Stellaria (aiemmin Vadat, Myosoton)
  • Kasvumuoto: 1–monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 15–40 cm. Varsi rento (joskus koheneva), usein runsashaarainen, särmikäs, hauras, tyveltä kalju, yläosasta hapsi- ja nystykarvainen.
  • Kukka: Teriö säteittäinen, valkoinen, n. 1–1,5 cm leveä; terälehtiä 5, syvään 2-liuskaisia (terälehtiä näyttää olevan 10), 5–7 mm pitkiä, verholehtien pituisia tai hieman pitempiä. Verholehtiä 5, tylppiä, nystykarvaisia. Heteitä 10. Emiö yhdislehtinen, tav. 5-vartaloinen, 5-luottinen. Kukinto harsu; tukilehdet vihreät.
  • Lehdet: Vastakkain, alaosassa ruodillisia, yläosassa ruodittomia. Lapa puikea–soikea, hertta–tylppätyvinen, ehytlaitainen, aaltoreunainen, kalju–nystykarvainen, tummanvihreä.
  • Hedelmä: 5-liuskaisesti avautuva kota, liuskat matalaan halkoiset.
  • Kasvupaikka: Rannat, rantapensaikot, tervaleppäkorvet, rantalehdot, ojanvarret, viljelymaat, satamat, joutomaat, pihat.
  • Kukinta: Heinä–elokuu.

Vadan aiempi suku Myosoton sisälsi yhden ainoan lajin. Lajia on koetettu sijoittaa vuoroin härkkien (Cerastium), vuoroin sädetähtimöitten (Stellaria) joukkoon, mutta monien omalaatuisten piirteiden takia se katsottiin pitkään kuuluvan omaan Vata-sukuunsa, kunnes 2020 se liitettiin sädetähtimöiden melko laajaan sukuun.

Vata muistuttaa paljon lehtotähtimöä (Stellaria nemorum), johon se usein sekoitetaankin. Kasvien ulkoasussa on kuitenkin selvä ero: vata on aina rentovartinen ja sen lehdet ovat tiheämmässä kuin lehtotähtimöllä. Vadan latvassa on useita ruodittomia lehtipareja, lehtotähtimön lehdet ovat ruodilliset. Vadan verson yläosa, kukkaperät ja verhiö ovat nystykarvaisia ja verhiö aivan himmeä, lehtotähtimö on huomattavasti kaljumpi ja sen verhiö selvästi kiiltävä. Lopullisen varmistuksen saa tarkastelemalla emiötä, joka vadalla on viisilukuinen, muilla tähtimöillä kolmelukuinen.

Vadan voi löytää sieltä täältä pääasiassa maamme eteläpuoliskolta. Paikoin se kasvaa jopa melko yleisenä Etelä-Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa, pohjoisimmat esiintymät ovat Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Vata on tieteellisen nimensä mukaisesti mieltynyt kosteisiin kasvupaikkoihin, mutta ne ovat monenkirjavia. Vadan voi löytää rannalta, jopa tyrskyisistä kivikoista, useimmiten kylläkin rantapensaikosta tai -lehdosta. Se saattaa esiintyä valkamien ja satamien piirissä sekä muillakin ihmistoiminnan muuttamilla paikoilla: ojanvarsilla, seinustoilla, pihamailla ja puutarhoissa. Ihmisen toiminta on myötävaikuttanut vadan esiintymiseen luonnossamme siinä määrin, että sen on jopa epäilty tulleen luontoomme vasta ihmisen mukana. Todennäköisesti se kuitenkin ainakin osittain alkuperäinen Etelä-Suomessa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page