© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vesihierakka

Rumex aquaticus

  • Heimo: Tatarkasvit – Polygonaceae
  • Suku: Siipihierakat – Rumex
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
  • Korkeus: 80–150 cm. Varsi pysty, yleensä haaraton, punertava, uurteinen.
  • Kukka: Kukka säteittäinen, noin 5 mm leveä, kaksineuvoinen. Kehässä kaksi 3-lehtistä kiehkuraa. Ulomman kiehkuran lehdet pieniä ja siirottavia–etuviistoja. Sisempi kiehkura muodostaa hedelmäverhiön, jonka lehdet leveänpuikean kolmiomaisia, yleensä hieman nyhälaitaisia ja nystermättömiä. Heteitä 6. Yhdislehtinen emiö 3-lukuinen ja -vartaloinen. Kukkaperän (3–10 mm) nivel tyvipuolella. Kukat kiehkuroina. Kukinto kerrannaisterttu. Kukintohaarat yläviistoja.
  • Lehdet: Kierteisesti, alimmat lehdet melko pitkäruotisia, ylimmät lyhytriuotisia. Lehdet kaljuja, lapa leveyttään pidempi, pitkulaisen kolmiomainen, herttatyvinen, reunoilta vain heikosti poimuinen.
  • Hedelmä: Ruskea, terävästi kolmisärmäinen, kiiltävä, 3–4 mm pitkä pähkylä. Hedelmäverhiö (5–9 mm) nystermätön, ehytlaitainen–loivasti nyhälaitainen. Hedelmäperän (5–10 mm) nivel tyvipuolella, lähes huomaamaton.
  • Kasvupaikka: Jokien, järvien ja meren rannat, ojat, purot ja kosteikot. Tavallisesti vesirajassa tai sen yläpuolella.
  • Kukinta: Heinä–syyskuu.

Hierakat (Rumex spp.) muodostavat hankalan ryhmän, sillä lajit risteytyvät helposti keskenään – vesihierakka erityisesti isohierakan (R. hydrolapathum), tylppälehtihierakan, (R. obtusifolius), hevonhierakan (R. longifolius), poimuhierakan (R. crispus) ja idänhierakan (R. confertus) kanssa. Kypsien hedelmien verhiön tuntomerkit ovat tav. välttämättömiä lajinmäärityksessä.

Lähes koko maassa tavattava vesihierakka kuuluu suvussaan ryhmään (sektioon), jonka lajeilla on kaksineuvoiset kukat ja hedelmää selvästi pidempi hedelmäverhiö. Vesihierakka on kasvupaikkansa suhteen vaatimaton ja levinneisyydeltään hieman mantereinen.

Vesihierakan näköislaji isohierakka on harvinaisempi ja selvemmin vesikasvi. Lajit voi erottaa toisistaan esim. kokonsa tai hedelmäverhiön perusteella. Isohierakka voi olla jopa 2,5 m korkea ja sen hedelmäverhiön kaikissa lehdissä on suippokärkinen nystermä. Yhteisillä paikoilla vesi- ja isohierakka risteytyvät yleisesti keskenään. Risteymä tunnetaan nimellä jättihierakka.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page