0:00
0:00
Juhlapukuinen koiras Vanha naaras

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Allihaahka

Polysticta stelleri

 • Lahko: Sorsalinnut – Anseriformes
 • Heimo: Sorsat – Anatidae
 • Yleiskuvaus: Telkän kokoinen sukeltajasorsa. Koiras hyvin värikäs, naaras tummanruskean kirjava. Nokka tasapaksu, päälaki tasainen, otsassa ja takaraivolla selvä kulma. Sininen siipipeili leveiden valkoisten juovien reunustama.
 • Koko: Pituus 42–48 cm, siipien kärkiväli 68–77 cm, paino 0,5–1 kg, keskimäärin 860 g.
 • Pesä: Matala, ruohosta tehty, kasvillisuuden joukossa tai avoimesti. Eristeenä untuvia.
 • Pesiminen: Munii kesäkuussa 5–10 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika ja poikasten kehittymisen aika lentokykyisiksi tuntemattomia. Poikaset pesäpakoisia, etsivät itse ravintonsa jo hyvin nuorina, mutta pysyvät poikueena naaraan seurassa.
 • Esiintyminen: Pesii Siperian tundralla. Suomessa lähinnä talvi- ja kevätvieras.
 • Muutto: Harvalukuinen talvehtija Pohjois-Itämerellä. Kevätmuuton huippu toukokuussa. Tavattu Suomessa kaikkina kuukausina.
 • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
 • Ääni: Yleensä hiljainen.
 • Uhanalaisuus: Talvehtijat luokiteltiin meillä aiemmin äärimmäisen uhanalaisiksi. Vuoden 2019 uhanalaisarviossa päätettiin, ettei talvehtiville tai läpimuuttaville populaatioille määritellä omaa kansallista luokitusta. Kansainväliset arviot riittävät kuvaamaan Suomessa esiintyvien populatioiden tilaa. EU:ssa allihaahka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi.

Allihaahka ei nimestään huolimatta ole kovin haahkamainen ja se muistuttaa enemmän puoli- kuin kokosukeltajasorsaa. Juhlapukuisen allihaahkakoiraan tunnistaminen on helppoa. Sen pää on laajalti valkoinen, kurkkulappu ja silmänympärys ovat mustia. Ohjaksessa (tumma, nokan tyveltä alkava juova) ja mustarajaisessa niskatupsussa on vihreää. Kaulalla on kaksi valkoista ja niiden välissä yksi leveämpi musta rengas.

Juhlapukuisen allihaahkakoiraan alapuoli on vaalean kuparinruskea ja peräosa musta. Lisäksi vatsan etuosassa on pieni pyöreä musta täplä. Keskikesällä juhlapukuinen koiras sulkii peruspukuun, jolloin se on yleisväriltään tummanruskea ja vatsan etuosalta valkoinen. Allihaahkan siipipeili on koboltinsininen ja sitä reunustaa edestä ja takaa leveä valkoinen siipijuova. Nuorella allihaahkalla valkoiset siipijuovat ovat kuitenkin hyvin kapeita. Naaraspukuinen allihaahka (aikuinen naaras ja nuori lintu) on yleisväriltään hyvin tummanruskean kirjava. Allihaahkan koivet ovat siniharmaat (koiras) tai tummanvihertävät (naaras). Nokka on siniharmaa ja silmän värikalvo tummanruskea.

Allihaahka viihtyy tiheissä parvissa, jossa kaikki yksilöt tekevät samaa asiaa yhtä aikaa.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page