0:00
0:00
Vihertikka

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jari Hiltunen, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Harmaapäätikka

Picus canus

 • Lahko: Tikkalinnut – Piciformes
 • Heimo: Tikat – Picidae
 • Yleiskuvaus: Muistuttaa vihertikkaa, joksi lajia usein luullaan. Pää suurimmaksi osaksi, niska ja vatsapuoli harmaat, yläperä kellanvihreä. Viiksijuova ja silmän etupuoli mustat. Koiraalla hieman punaista otsassa.
 • Koko: Pituus 27–32 cm, paino 110–140 g.
 • Pesä: Kolo yleensä lehtipuussa (haapa, tervaleppä, koivu).
 • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 5–10 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 17–18 vrk. Pesäpoikasaika 23–27 vrk.
 • Esiintyminen: Harvalukuinen pesimälintu vanhoissa lehti- ja sekametsissä Etelä-Suomessa. Pohjoisempana paikoittainen tai satunnainen. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 1.500–4.000 paria.
 • Muutto: Paikkalintu, joka toisinaan vaeltaa lyhyitä matkoja. Vaelluksia havaittu syyskuusta maalis-huhtikuuhun. Vaellukset ulottuvat harvoin meren yli.
 • Ravinto: Muurahaiset ja niiden munat, lahopuussa elävät hyönteiset, marjat. Tulee talvella lintulaudoille.
 • Ääni: Soidinhuuto alakuloinen kauas kuuluva vihellyssarja ”kjyy-kjyy-kjyy kjyy kjyy”, loppua kohti hidastuen ja sävelkorkeudeltaan laskien. Rummuttaa harvoin.
 • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Harmaapäätikka on käpytikkaa suurempi, yleisväriltään vihreä tikka. Pää ja vatsapuoli ovat harmaat ja yläperä on vihreänkeltainen. Päässä on mustaa vain ohjas- ja viiksijuovassa. Koiraalla on päässä punaista ainoastaan otsassa. Naaraalta ja nuorelta harmaapäätikalta otsan punainen väri puuttuu. Harmaapäätikan koivet ovat harmaankeltaiset, nokka on tummanharmaa ja silmän värikalvo punainen.

Vihertikka

Picus viridis

Yhteisillä alueilla harmaapäätikka sekoitetaan usein vihertikkaan, joka on meillä suurharvinaisuus. Vihertikkaa tavataan taantuvana pesimälajina Ruotsissa ja Baltian maissa. Itämeri lahtineen on lajille tehokas leviämiseste, sillä vihertikan tiedetään välttelevän suurten aukeiden paikkojen ylitystä. Vihertikka on harmaapäätikkaa isompi. Vihertikan silmän seutuvilla on aina runsaasti mustaa ja päässä on niskaan asti punaista väriä. Vihertikan päästä puuttuu harmaapäätikalle tyypillinen harmaa väri.

Päätietoisku

Törmäyksessä tapahtuva äkkinäinen nopeuden lasku ilmaistaan yleensä G-yksikkönä. (G = maan vetovoiman aiheuttama putoamiskiihtyvyys). 80–100 G-voimainen isku aiheuttaa ihmiselle aivotärähdyksen. Tikan parhaat nakutukset vastaavat yli 10-kertaista ihmiselle aivotärähdyksen aiheuttavaa G-voimaa ja kuitenkaan tikat eivät (tietääksemme) kärsi päänsärystä eikä tietoakaan aivotärähdyksestä. Syitä tikan iskunkestävyyteen ovat: joustava nokka, kallon ympäri kaareutuva kimmoisa kieliluu, huokoinen kalloluu sekä aivo-selkäydinnestettä sisältävä tila aivojen ja ympäröivän kalloluun välissä (eli nestettä päässä juuri sopivasti).

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page