0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jari Hiltunen, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hippiäinen

Regulus regulus

 • Lahko: Varpuslinnut – Passeriformes
 • Heimo: Hippiäiset – Regulidae
 • Yleiskuvaus: Hyvin pieni, palleromainen ja lyhytpyrstöinen. Päälaella keltaoranssi tai keltainen raita, jonka sivuilla kapeat mustat juovat. Selkäpuoli vihertävä, vatsapuoli likaisenvalkea. ”Naamalla” harmaanvalkoisella reunustetut mustat nappisilmät.
 • Koko: Pituus 8,5–9,5 cm, paino 4,5–7 g. Euroopan pienin lintu.
 • Pesä: Kuusen oksan riippuvien sivuhaarojen varassa 7–10 (1,5–15) m:n korkeudella. Rakennettu pallomaiseksi naavasta, sammalista ja hämähäkinseitistä. Vuorattu höyhenillä.
 • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 8–12 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 14–16 vrk. Pesäpoikasaika 15–16 vrk.
 • Esiintyminen: Pesimälintuna kuusivaltaisissa metsissä Etelä- ja Keski-Suomessa. Esiintyminen eteläpainotteinen, mutta pesivänä vielä Peräpohjolassakin. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 0,6–1,6 miljoonaa paria.
 • Muutto: Pääosin yömuuttaja. Syysmuutto suurimmaksi osaksi syys–lokakuussa, paluu maalis–huhtikuussa. Talvehtii Länsi- ja Keski-Euroopassa, mutta melko suuri osa kannasta talvehtii Suomessa koko esiintymisalueellaan. Ankarina talvina meillä talvehtiva kanta saattaa kuolla lähes kokonaan.
 • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
 • Ääni: Hentoja, hauraita ja korkeita ääniä. (Äänet ovat niin korkeita, että vanhempien ihmisten voi olla vaikea kuulla hippiäisen laulua.) Laulu hento, rytmiltään ikään kuin veivaava säe.
 • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Hippiäinen on pienin lintulajimme. Se on selkäpuolelta oliivinvihreä ja vatsapuolelta heikosti kellertävän vaaleanharmaa. Paras tuntomerkki on päässä oleva mustareunainen, kirkkaankeltainen pitkittäisraita, jonka keskellä on tulenpunaisia (koiras) tai keltaisia (naaras) höyheniä. Tummia nappisilmiä reunustaa harmaanvalkoinen alue. Tummilla siivillä on kaksi kellanvalkoista siipijuovaa ja siipisulkien ja tertiaalien (sulkamaisia isokokoisia peitinhöyheniä siiven päällä lähellä ruumista) reunoissa on kellanvalkoiset reunukset. Hippiäisen koivet ovat ruskeat, nokka mustanruskea ja silmän värikalvo tummanruskea.

Pienimmät lämminveriset

Hippiäinen on Suomen ja Euroopan pienin lintu. Maailman pienin se ei kuitenkaan ole. Pienimmät kolibrit ovat vain noin puolet hippiäisten painosta. (Maailman pienin lintu, kimalaiskolibri painaa n. 2 g.) Hippiäisen muna on painoltaan vain 1 g ollen tietysti pienin meillä tavattavista munista.
Suomen pienimmät nisäkkäät, vaivais- ja etenkin kääpiöpäästäinen ovat vielä hippiäistäkin pienempiä. (Maailmalta löytyy vielä kääpiöpäästäistäkin pienempiä päästäisiä.)

Apteekkimitallinen

‘Tämä on kaikista pikkuruisin lintu, mitä meillä Englannista löytyy, painaen vain yhden apteekkimitallisen.’ Tästä 1600-luvun lopun englantilaisesta lintuvalistuksesta voidaan päätellä, että normaali ’apteekkimitallinen’ oli 1600-luvulla 5-6 gramman luokkaa.

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page