© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. All rights reserved.

Mandariinisorsa

Aix galericulata

  • Lahko: Sorsalinnut – Anseriformes
  • Heimo: Sorsat – Anatidae
  • Yleiskuvaus: Koiras hyvin värikäs eikä sitä voi sekoittaa mihinkään toiseen vesilintuun. Naaras muistuttaa morsiosorsanaarasta, mutta on tätä vaaleampi ja selkeäkuvioisempi.
  • Koko: Pituus 41–49 cm, siipien kärkiväli 65–75 cm, paino 444–500 g.
  • Pesä: Puunkolossa.
  • Pesiminen: Munii 9–12 munaa, hautomisaika 28–30 vrk. Pesäpakoiset poikaset kehittyvät lentokykyisiksi 40–45 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Alkuaan itäaasialainen laji. Isossa-Britanniassa villiytynyt kanta elänyt jo 1900-luvun alusta alkaen. Laji on Suomessa vuosittainen harvalukuinen vierailija.
  • Muutto: Alkuperäisillä esiintymisalueillaan on muuttolintu.
  • Ravinto: Syö erilaisia vesikasveja ja niiden osia veden pinnasta tai puolisukeltamalla. Ruokailee myös kuivalla maalla, jolloin lajille kelpaavat mm. pähkinät ja siemenet.
  • Ääni: Melko hiljainen. Koiraan tavallisin ääni lentoon lähtiessä kuuluva, kimeä ja viheltävä varoitus, naaraalla kumea ja kaakattava ääni.

Mandariinisorsa on sorsalintu, joka muistuttaa jonkin verran morsiosorsaa, mutta naaraspukuiset yksilöt ovat varmimmin erotettavissa kaikissa puvuissa vaaleasta nokankynnestä ja kupeiden pyöreistä täplistä. Lisäksi silmän ympärillä on vähemmän valkoista; silmärengas ja -viiru ovat kapeat ja selvärajaiset.

Aikuinen mandariinisorsakoiras on helppo tuntea. Sen päässä on leveä valkoinen juova, joka alkaa kapeana, jatkuu leveämpänä silmän takana ja jatkuu aina niskatöyhdön takaosaan asti. Poskilla ja kaulansivuilla on oransseja, pidentyneitä höyheniä (vaikuttavat vesikammatuilta) ja takaselässä on oranssi ”purje”. Kupeet ovat ruskehtavat, alaperä valkoinen, rinta tumma ja metallinkiiltoinen (violetti). Yläpuoli linnulla on pääasiassa tumma (metallinkiiltoinen). Silmän värikalvo on tumma, nokka punainen ja nokan kynsi vaalea.

Aikuinen naaras ja nuori lintu muistuttavat morsiosorsan naarasta ja nuorta lintua, mutta silmän ympärillä on vähemmän valkoista, pää on vaaleampi, nokantyven valkoinen täplä on muodoltaan erilainen ja kupeilla oleva täplitys on selvemmin havaittavissa. Mandariinisorsanaaraan silmä on tummanruskea, nokka kellertävänvihreä ja sen kynsi on vaalea (morsiosorsanaaraalla nokan kynsi on tumma).

Kumpi komeampi

Kahdessa viimeisessä kuvassa morsiosorsa- ja mandariinisorsakoiras hyvässä sovussa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page