0:00
0:00
Merilokki ja merikihu Nuori lintu

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M., W. & F. von Wright: Pohjolan linnut värikuvin. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Merilokki

Larus marinus

 • Lahko: Rantalinnut – Charadriiformes
 • Heimo: Lokit – Laridae
 • Yleiskuvaus: Lokkilajeistamme suurin. Nokka tukeva, kaula paksu, jalat harmaanpunertavat. Selkä ja siivet päältä mustat, alapuoli valkoinen. Nuori lintu kirjava.
 • Koko: Pituus 61–74 cm, siipien kärkiväli 144–166 cm, paino 1,2–1,8 kg.
 • Pesä: Isokokoinen, heinistä, sammalista ym. materiaalista rakennettu. Avoimesti luodon korkeimmalla paikalla, ison kiven päällä tai suomättäällä.
 • Pesiminen: Munii huhtikuun loppupuolelta alkaen 2–4 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 26–28 vrk. Poikaset lentokykyisiä noin 7 viikon ikäisinä.
 • Esiintyminen: Pesimälintuna meren rannikoilla ja suurimpien järvien saarilla sekä soilla Pohjanmaalla ja Suomenselällä. Suomen kannaksi arvioitu 2.300 paria.
 • Muutto: Osittaismuuttaja, siirtyy etelämmäksi jäätilanteen mukaan. Talvehtii Etelä-Itämerellä ja Länsi-Euroopassa.
 • Ravinto: Kaikkiruokainen. Etsii ravintoaan usein kaatopaikoilta, kalasatamista ja seuraa laivoja. Syö kaloja, linnunpoikasia, munia, haaskoja, ahdistelee myös aikuisia vesilintuja saadakseen niiden saaliin.
 • Ääni: Muistuttavat harmaalokin ääniä, mutta syvempiä ja römeämpiä.
 • Uhanalaisuus: Rauhoittamaton (ei koske pesimäaikaa). Uhanalaisuusluokka: Vaarantunut.

Merilokki on suurin ja rotevin lokkilajimme. Aikuisena se on selkäpuolelta musta. (Toinen mustaselkäinen lokkilajimme on merilokkia selvästi pienempi selkälokki.) Pää, kaula ja vatsapuoli ovat valkoiset. Puvultaan aikuinen merilokki muistuttaa selkälokkia, josta se eroaa leveämpien ja tylpempien siipien, siiven takareunan tyvipuolelta leveämmän valkoisen reunan ja punertavanharmaiden jalkojen perusteella (selkälokilla keltaiset).

Nuori merilokki on kauttaaltaan ruskeankirjavan harmaa ja hankala erottaa harmaalokista. Nuori merilokki saa selkäpuolelleen ensimmäiset mustat höyhenet vasta toisen talvipuvun jälkeisessä kevätsulkasadossa (tammi–huhtikuussa). Merilokin koivet ovat punertavanharmaat (vanha lintu) tai violetinsävyisesti ruskeat (nuori lintu). Vanhan linnun nokka on keltainen ja alanokan kulmassa on punainen täplä. Nuoren linnun nokka on vaaleakärkisesti ruskeanmusta tai kellanvalkoinen, ja 3. talven ja kesän linnun nokka vaihtelevassa määrin keskeltä tumma. Nokka tulee aikuisen linnunnokan väriseksi vasta 5. vuonna. Silmän värikalvo on vaaleankeltainen (vanha lintu) tai tummanruskea (nuori lintu).

Silmärengas vai silmänreunus

Pikkulokkia lukuun ottamatta kaikilla Suomen lokkilajeilla on juhlapuvussa punainen, turvonneesta ihosta muodostunut silmänreunus. Sen ulkopuolella voi olla jonkin muun värinen, pienistä höyhenistä koostuva silmärengas.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page