0:00
0:00
Nuori lintu

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Pikkukäpylintu

Loxia curvirostra

 • Lahko: Varpuslinnut – Passeriformes
 • Heimo: Peipot – Fringillidae
 • Yleiskuvaus: Isokäpylintua suuresti muistuttava hieman pienempi ja nokaltaan hennompi peippolintu. Koiras tiilenpunainen, naaras kellanvihreä, nuori ruskeanharmaa, juovikas.
 • Koko: Pituus 15–17 cm, paino 35–53 g.
 • Pesä: Havupuussa, lähellä latvaa. Ulkokerros kuivista kuusenoksista ja naavasta, keskikerros lahopuusta ja sammalesta ja vuoraus kuivista heinistä, naavasta, karvoista ja höyhenistä.
 • Pesiminen: Munii jo tammi–maaliskuussa 3–5 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 13 vrk. Haudonta-aikana koiras ruokkii naarasta. Pesäpoikasaika 16–18 vrk.
 • Esiintyminen: Suomessa pesivä paikka- ja vaelluslintu. Kuusimetsissä käpyvuosina runsas, käpykatovuosina lähes puuttuu maastamme ja on vaeltanut sinne missä kuusella on käpyjä runsaasti. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 50.000–400.000 paria.
 • Muutto: Vaeltaa heti pesinnän jälkeen touko–kesäkuussa. Syysvaellukset suuntautuvat etupäässä lounaaseen. Vaelluksia voi esiintyä kaikkina vuodenaikoina. Suomessa talvehtivien määrä vaihtelee jyrkästi ravintotilanteen mukaan.
 • Ravinto: Kuusen siemenet, mutta myös männyn ja lehtikuusen siemenet.
 • Ääni: Metallinen lentoääni ”plit”, laulu kaunista ja aiheeltaan vaihtelevaa.
 • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Käpylinnuille ominaista on melko tukeva nokka ja ristikkäinen nokan kärki. Pikkukäpylinnun varmin tuntomerkki on nokan muoto: nokka on hennompi kuin isokäpylinnulla, nokan harja kaartuu melko loivasti ja alanokka on hento eikä se ole keskeltä pullistunut. Pikkukäpylintukoiras on puvultaan tiilenpunainen. Naaraan höyhenpuku on kellanvihreä. Joillakin pikkukäpylinnuilla on kaksi kapeaa valkoista tai punertavaa siipijuovaa, jolloin ne muistuttavat kirjosiipikäpylintua. Pikkukäpylinnun siipijuova ei kuitenkaan levene selkää kohti, eikä tertiaaleissa (siiven tyven suuret sulat) ole laajalti valkeaa kirjosiipikäpylinnun tapaan.

Nuori lintu on ruskeanharmaa ja kauttaaltaan juovikas. Vaihtopukuiset nuoret linnut ovat osaksi viiruisia, mutta vaihtelevassa määrin tiilenpunaisia tai kellanvihreitä. Pikkukäpylinnun koivet, nokka ja silmän värikalvo ovat tummanruskeat.

Isokäpylintu ja pikkukäpylintu on vaikeasti toisistaan erotettava lajipari. Eräät yksilöt on erotettavissa vain mittaamalla nokan korkeuden ja pituuden suhde. Ruokailupuun (mänty/kuusi) perusteella lajeja ei myöskään voi määrittää, vaikka lajit usein ruokailevatkin eri havupuulajilla.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page