0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jari Hiltunen, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Silkkiuikku

Podiceps cristatus

 • Lahko: Flamingolinnut – Phoenicopteriformes
 • Heimo: Uikut – Podicipedidae
 • Yleiskuvaus: Pitkäkaulainen, töyhtöpäinen uikkulintu. Lennossa näyttää vaalealta, hoikalta, hieman takapainoiselta ja huteralta. Siiveniskut nopean huristavat. Talvella tunnusomainen töyhtö puuttuu.
 • Koko: Pituus 46–51 cm, siipien kärkiväli 59–73 cm, paino 1,3–2 kg.
 • Pesä: Kuolleista kasveista kyhätty kelluva lautta, ankkuroitu vesikasveihin.
 • Pesiminen: Munii toukokuussa 3–6 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 25–29 vrk. Poikaset lentokykyisiä 71–79 vrk:ssa, itsenäistyvät emoista riippumattomiksi 9–11 viikon ikäisinä.
 • Esiintyminen: Pesivänä järvillä ja merenlahdilla, joilla esiintyy runsaasti ilmaversoista kasvillisuutta. Muuttoaikoina tavataan järvien lisäksi myös merialueilla. Suomessa lajia tavataan Etelä-Lappiin asti. Pesimäkannaksi arvioitu 28.000–37.000 paria. Taantunut.
 • Muutto: Yömuuttaja. Syysmuutto elokuusta alkaen, paluu keväällä jäiden lähdön jälkeen. Osa linnuista muuttaa syksyllä merialueilla myös uiden. Talvehtii Länsi-Euroopassa ja Välimerellä.
 • Ravinto: Kalat (pääasiassa särki ja salakka), hyönteiset, äyriäiset, nilviäiset ja sammakkoeläinten toukka-asteet.
 • Ääni: Kakisteleva ”käk-käk-kä-kä-kä-kä-kä”, käheä parkuna ”köö-köö-köö” ja porsaan huutoa muistuttava röhkinä.
 • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä, rauhoitettu.

Kesäpukuisen silkkiuikun pitkä ja kapea kaula on etupuolelta valkoinen ja takaa tummanruskea. Päälaella on musta kaksoistöyhtö, jota reunustaa valkoisella ”kasvopuolella” punaruskea ”poskiparta”. Selkäpuoli on tummanruskea, kupeet ja kyljet (puna)ruskehtavat ja vatsapuoli valkoinen. Lennossa silkkiuikku on hoikanoloinen ja siipien tyvellä näkyy etu- ja takaosassa valkoinen laikku. Koivet ovat kellanharmaat, varpaissa on uimaliuskat, nokka on kellertävänruskea ja silmän värikalvo punainen. Nuori silkkiuikku muistuttaa puvultaan kesäpukuista silkkiuikkua, mutta pään kuviointi on mustavalkoinen. Päälaki ja niska ovat tummia, samoin silmän yläpuolella kulkeva ja kaulan sivulle ulottuva juova sekä toinen juova, joka on silmän alapuolella jatkuen epäselvänä kurkun sivulle. Silmän värikalvo on oranssi. Talvipukuinen silkkiuikku muistuttaa kesäpukuista, mutta siltä puuttuu musta kaksoistöyhtö ja punaruskea ”poskiparta”.

Silkkiuikku on hyvin äänekäs. Soitimella pariskunta esittää ns. pingviinitanssia, jossa pariskunta on toisiaan vasten. Silkkiuikku kantaa usein poikasia selässä tai siipien suojassa, jopa sukeltaessaan.

Tiesitkö tämän?

Silkkiuikku syöttää poikasilleen ruuan lisäksi untuvia ja syö niitä myös aikuisena. Tämä sen vuoksi, että vatsa kestäisi paremmin kalanruotoja.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page