0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Tukkasotka

Aythya fuligula

 • Lahko: Sorsalinnut – Anseriformes
 • Heimo: Sorsat – Anatidae
 • Yleiskuvaus: Pieni ja tukeva sukeltajasorsa, jolla paksu kaula ja isohko pää. Koiras mustavalkoinen, naaras ruskea. Päässä niskatöyhtö, jonka koko vaihtelee iästä, sukupuolesta ja vuodenajasta riippuen. Leveä valkoinen siipijuova näkyvä.
 • Koko: Pituus 40–47 cm, siipien kärkiväli 65–72 cm, paino 550–820 g.
 • Pesä: Kasvillisuuden suojassa, pensaan alla, lokkikolonioissa avoimesti, kaisla- ja ruokokasvustoissa kasviaineskasautumilla. Vuorattu untuvilla.
 • Pesiminen: Munii toukokuussa 6–12 munaa. Lajin todellista munamäärä yhteispesien takia vaikea määrittää, joskus tavattu pesiä, joissa yli 30 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 23–27 vrk. Poikaset oppivat lentämään 9 viikon ikäisinä. Poikaset pesäpakoisia, etsivät itse ravintonsa jo hyvin nuorina, mutta pysyvät poikueena naaraan seurassa.
 • Esiintyminen: Pesii monenlaisten vesistöjen piirissä koko Suomessa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 40.000–60.000 paria.
 • Muutto: Etupäässä yömuuttaja. Syysmuutto syys–lokakuussa, paluu huhti–toukokuussa. Talvehtii Länsi-Euroopassa ja Etelä-Itämerellä. Talvehtijana runsastunut huomattavasti Ahvenanmaalla lämmentyneiden talvien johdosta.
 • Ravinto: Pohjaeläimet, kasvinosat.
 • Ääni: Koiraalla soidinmenoissa vaimeita naksutuksia ja vihellyksiä, naaraalla kimeähkö ”krr krr” narina.
 • Uhanalaisuus: Riistalintu. Muiden riistalintujen tapaan rauhoitettu metsästysajan ulkopuolella. Uhanalaisuusluokka: Erittäin uhanalainen. Tukkasotka on yksi kolmestatoista sorsariistalinnustamme. Yhteensä riistalintuja Suomessa on 26 lajia.

Juhlapukuisen tukkasotkakoiraan höyhenpuku on hohtavan valkoisia kupeita lukuun ottamatta kiiltävän musta. Päässä on violettia metallinkiiltoa ja niskassa töyhtö. Naaraspukuinen tukkasotka (aikuinen naaras ja nuori lintu) on lähes kokonaan tummanruskea ja alapuolelta vaihtelevasti valkoinen. Muutamilla naarailla on nokantyvessä lapasotkamainen valkoinen rengas, joka on lähes aina kapeampi kuin lapasotkanaaraalla. Tukkasotkalla on valkoinen siipijuova. Koivet ovat siniharmaat ja räpyläosa tumma. Nokka on siniharmaa ja nokan kynsi tumma. Silmän värikalvo on keltainen.

Sukeltajat ja puolisukeltajat

Sorsalintujen (Anatidae) alaheimon Anatinae (varsinaiset sorsat) lajit jaetaan kokosukeltajiin ja puolisukeltajiin. Jälkimmäiset on helppo luokitella, kun seuraa niiden ruoanhakua, puoli lintua (peräpuoli) on näkyvissä pinnan yläpuolella ja linnun etupuoli tonkii veden pohjaa etsien ravintoa. Kokosukeltajat, niin kuin arvata saattaa, sukeltavat kokonaan näkymättömiin. Suomalaisiin kokosukeltajiin eli sukeltajasorsiin kuuluvat tukka-, puna- ja lapasotka, iso- ja tukkakoskelo, telkkä, alli, allihaahka, haahka, kyhmyhaahka, pilkkasiipi ja mustalintu.
Ristisorsa puolisukeltaa ja saattaa jopa sukeltaa turvautumismielessä, mutta sitä ei varsinaisesti luokitella puoli- eikä kokosukeltajaksi. Toki muistakin lintuheimoista löytyy puoli- ja kokosukeltajia, mutta tässä luokitellaan sorsia.
Vertaa myös syöksysukeltajat.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page