Nisäkkäät

Osiossa esitellään Suomen maanisäkkäät.

Tunnista lajeja

Tunnista nisäkkäitäTunnista nisäkkäitä tuntomerkkien perusteella! Väri, koko, muoto...

Hae lajeja hakusanalla
Hakuvinkkejä
X
Hakuvinkkejä

Voit hakea lajeja nimen lisäksi muillakin, esimerkiksi ominaisuuksiin tai elinympäristöön liittyvillä hakusanoilla. Huomaa, että sanojen erilaisten taivutusmuotojen vuoksi hakusana kannattaa joskus katkaista. Esimerkiksi "uhanalai" sisältää muodot "uhanalainen", "uhanalaisia", "uhanalaiseksi" jne.

Kaikki lajit: tekstilista

Selaa lajeja ryhmittäin

Ryhmään Hyppyrotat, Dipodidae kuuluvia lajeja: 1

Hyppyrotat, Dipodidae

Jyrsijöiden lahkoon (Rodentia) kuuluvassa hyppyrottien (nimitoimikunnan mukaan jerbojen) heimossa tavataan Suomessa vain 1 laji. Sen nimi ei kuitenkaan ole hyppyrotta eikä jerbo vaan koivuhiiri. Hyppyrotat ovat yleensä pitkätakajalkaisia hyppelijöitä, koivuhiiren takajalat eivät kuitenkaan ole erityisen pitkät. Heimon suomenkielinen nimivaihtoehto onkin ’hyppyrotat ja koivuhiiret’. Koko maapallolla heimon luvut ovat 50 kertaai suuremmat kuin Suomessa, eli maailmanlaajuisesti lajeja on 50, ne 16 eri suvusta.
Jyrsijöiden lahko on suurin nisäkäslahko (sekä lajien että yksilöiden lukumäärältä). Heimoja on yli 30, sukuja lähes 500 ja lajeja on yli 2.200 eli yli 40% kaikista nisäkkäistä. (Toisena tulevat lepakot noin tuhannella lajilla.) Suomessa jyrsijöiden lahkossa on hyppyrottien lisäksi lajeja seuraavista heimoista: rotat, oravat, myyrät, majavat ja aiemmin vielä unikeot, jonka ainoa edustaja, tammihiiri, on kuitenkin listattu hävinneeksi lajiksi maastamme.Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page