© Copyright: Kuvat:

Jouko Lehmuskallio, Priscilla Trenchard

. All rights reserved.

Ahma

Gulo gulo

 • Lahko: Petoeläimet – Carnivora
 • Heimo: Näätäeläimet – Mustelidae
 • Samannäköisiä lajeja: Mäyrä, Supikoira
 • Koko: Kookkain näätäeläin Euroopassa, säkäkorkeus 40–45 cm, pää 13–14 cm, pää ja ruumis 65–85 cm, häntä 15–25 cm, paino 8–28 kg. Koiraat (keskimäärin 17 kg) suurempia kuin naaraat (keskimäärin 13 kg).
 • Yleiskuvaus: Suuri, raskastekoinen näätäeläin, yksi neljästä suurpedostamme (muut ovat karhu, susi ja ilves). Tiheä, pitkäkarvainen, tummanruskea turkki, kyljissä kellanruskeat juovat. Litteä pää, suippeneva kuono, silmät pään etuosassa, pienet pyöreähköt korvat pään sivuilla. Häntä lyhyt–keskimittainen, tuuhea. Jalat lyhyehköt, voimakkaat, käpälät suuret, leveät.
 • Liikkuminen: Kävelee ja loikkii etsiessään ruokaa, mutta pelästyneenä voi laukata nopeasti. Kiipeää ja ui.
 • Jäljet: Munanmuotoiset, viisi varvasanturaa (sudella ja ilveksellä 4), selvät kynnenjäljet. Etukäpälät 12–16 cm, takakäpälät 8–10 cm. Vaikka ahmalla on viisi varvasta kaikissa käpälissä, yhden varpaan jälkeä ei usein pysty erottamaan. Silloin jäljen voi sekoittaa suden jälkeen. Askelväli 60–120 cm; laukassa jäljet ovat ryhmittäin viistosti menosuuntaan.
 • Pesä: Kallionkoloissa, kivilouhoksissa, usein syvässä lumikuopassa tai pitkän lumikäytävän päässä lumiluolassa.
 • Lisääntyminen: Parittelu huhti–elokuussa. Kantoaika noin 35 vrk. Poikaset, 1–4, syntyvät viivästyneen sikiönkehityksen vuoksi vasta helmi–maaliskuussa, pennut sokeita, tiheäkarvaisia, paino noin 100 g. Itsenäisiä noin 6 kuukaudessa. Sukukypsiä seuraavana vuonna.
 • Äänet: Suuri äänikirjo, mm. urahtelee ja vikisee. Yleensä hiljainen, häirittynä murisee ja sähisee.
 • Ravinto: Kaikkiruokainen: jyrsijöitä, lintuja ja niiden munia, selkärangattomia, marjoja. Voi hyökätä myös suurempien eläinten kimppuun; raadot erityisen tärkeitä talvisaikaan: syö mm. ilveksen ja suden tappamia poroja.
 • Syömäjäljet: Saattaa tappaa enemmän kuin jaksaa syödä, joten joskus löytyy osittain syötyjä raatoja. Varastoi saalista.
 • Jätökset: Pitkiä, käyriä, 15 × 2 cm, saaliseläinten karvoja näkyvissä.
 • Uhanalaisuus: Erittäin uhanalainen, rauhoitettu. (Vuonna 2017 ja 2018 myönnettiin poronhoitoalueella 8 ahman metsästyslupaa vahinkojen vähentämiseksi.)

Ahmaa tavataan Euroopassa Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Suomessa ahmalla on ollut varsin laaja levinneisyys, mutta suuresti vainottuna eläimenä sen levinneisyysalue on supistunut ja laji on nykyään erittäin harvinainen, vaikka lukumäärä onkin nousussa. Ahma on ollut suojeltu vuodesta 1982, jolloin niiden lukumäärä oli vain muutama kymmenen yksilöä. Vuoden 2020 alussa ahmojen lukumäärä koko Suomessa oli 385–390 yksilöä. Vaikka ahma onkin rauhoitettu, tappolupia voidaan myöntää poronhoitoalueilla (joissa ahmoja arvellaan olevan nykyisin noin 140). Koko Euroopassa ahmojen lukumäärä on noin 2.300.

Ahma esiintyy Pohjois- ja Itä-Suomessa erämaisilla metsä- ja tunturialueilla mahdollisimman kaukana ihmisasutuksista. Ahmat ovat solidaarisia (paitsi lisääntymisaikana) päiväeläimiä. Ne eivät nuku talviunta. Niiden elinpiiri on hyvin laaja, naarailla 50–150 km², uroksilla jopa 2.000 km²; koiraat voivat vaeltaa 1.000 km:n matkoja 45 km:n päivävauhdilla.

Maanisäkkäiden uhanalaisuus

Suomessa on 2.667 uhanalaiseksi luokiteltua eliölajia vuoden 2019 Punaisen kirjan mukaan. Luonnonvaraisista maanisäkkäistämme (joita meillä on noin 50 lajia) äärimmäisen uhanalaisiksi (CR) on luokiteltu naali, erittäin uhanalaiseksi (EN) susi ja ahma, vaarantuneeksi (VU) hilleri ja liito-orava. Silmälläpidettäviä (NT) on 5 lajia (euroopanmajava, ilves, karhu, kenttämyyrä ja metsäpeura). Ja mainitaan vielä hävinneet (EX) maanisäkäslajit, (mustarotta, tammihiiri, vesikko, ja peuran toinen alalaji, tunturipeura).
Vertaa rauhoittamattomat maanisäkkäät.
.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page