© Copyright: Kuvat:

Priscilla Trenchard

. All rights reserved.

Metsäsopuli

Myopus schisticolor

* Lahko: Jyrsijät – Rodentia

* Heimo: Myyrät – Cricetidae

* Samannäköisiä lajeja: Harmaakuvemyyrä, Kenttämyyrät, Lapinmyyrä, Metsämyyrä, Peltomyyrä, Punamyyrä, Tunturisopuli

* Koko: Keskikokoinen myyrä, tunturisopulia hiukan pienempi, kallo n. 2 cm, pää ja ruumis n. 10 cm, häntä suora ja lyhyt (1–2 cm), paino 20–40 g.

* Yleiskuvaus: Pyöreähkö ruumis, lyhyet jalat. Väriltään tummanharmaa, alapuoli hiukan vaaleampi, takaselässä punertavanruskea laikku. Pyöreähkö pää ja kuono, pienet silmät, korvat lyhyet, pyöreät ja karvaiset.

* Liikkuminen: Kävelee, juoksee, kaivaa, ui. Urosten reviiri (4–12 kertaa) suurempi kuin naaraiden.

* Jäljet: Jättää lumeen kävely- tai ravijäljen, ei hyppimisjälkiä.

* Pesä: Sammalista ja heinistä tehty pallo mutkikkaan tunneliverkoston yhteydessä maan pinnalla. Talvella kaivaa tunneleita lumen alle.

* Lisääntyminen: Vuodessa 3–4 poikuetta, poikasia yleensä 3–5. Poikasista kaikkiaan naaraita 3 kertaa enemmän kuin koiraita. Naaraat sukukypsiksi 22–40 päivässä, urokset n. 44 päivässä. Poikaset itsenäisiä 3 viikossa.

* Äänet: Monenlaisia ääniä.

* Ravinto: Kasvinsyöjä, eniten sammalia, erityisesti kynsisammalia (Dicranum spp.) ja seinäsammalta (Pleurozium schreberi), rahkasammal ei kelpaa, syö myös jonkin verran puolukan varpuja ja lehtiä sekä kesäisin heiniä.

* Jätökset: Vihertävä, tasapaksu, kapeahko papana.

* Uhanalaisuus: Rauhoitettu.

Metsäsopuli on sukunsa ainoa laji. Sopuleita meillä on kuitenkin 2 lajia. Se toinen on joukkovaelluksistaan tunnettu tunturisopuli (Lemmus lemmus). Tunturisopuli on kookkaampi, jaloistaan pitkäkarvaisempi ja teräväkyntisempi. Tunturisopulin tapaan myös metsäsopulilla on toisinaan suuria vaelluksia. Metsäsopulin elinikä voi joskus olla 2 vuotta yleensä kuitenkin alle vuoden. Tyypillisiä pesimäalueita ovat vanhat kosteahkot kuusivaltaiset sammalmetsät. Suomessa metsäsopulia voi harvalukuisena tavata lähes koko maassa, varmimmin Metsä-Lapista Kainuuseen ulottuvalla alueella, erityisesti sen itäosissa. Suomen lisäksi metsäsopulia tavataan Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä, Mongoliassa ja Kiinassa.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page