© Copyright: Kuvat: Per-Olof Wickman. All rights reserved.

Vaaleakeltaperhonen

Colias hyale

  • Heimo: Kaaliperhoset – Pieridae
  • Alaheimo: Keltaperhoset – Coliadinae
  • Siipien kärkiväli: Keskikokoinen, 40–50 mm. Naaraat koiraita kookkaampia.
  • Siipien yläpinta: Koirailla vaaleankeltainen, naarailla valkoinen. Etusiiven kärki ja ulkoreuna mustat, lisäksi voimakas musta keskitäplä. Takasiivessä paremmin tai heikommin erottuva tumma ulkolaita, keskellä oranssi täplä.
  • Siipien alapinta: Koiraiden etusiipi keltainen, naaraiden valkoinen, mutta laidasta ja kärjestä keltainen. Molempien etusiivessä musta keskitäplä. Molemmilla sukupuolilla takasiipi keltainen, keskellä yksi tai kaksi viininpunaista rengasta. Sekä etu- että takasiipien reunoissa pieniä tummia pisteitä. Punertavat siipiripset erottuvat ohuena juovana siipien ulkoreunoissa yksilöillä, jotka eivät ole kuluneita.
  • Elinympäristö: Joutomaat sekä mesikkää (Melilotus), mailasta (Medicago) tai apilaa (Trifolium) kasvavat pellot.
  • Lentoaika: Toukokuun loppupuolelta alkaen, yleisemmin heinäkuun puolivälistä syyskuun loppuun.
  • Talvehtimismuoto: Toukka (ei talvehdi Suomessa).
  • Toukan ravintokasvi: Hiirenvirna (Vicia cracca) ja mahdollisesti myös muita hernekasveja (Fabaceae).

Vaaleakeltaperhonen on Suomessa vain satunnaisesti eteläisemmistä maista saapuva vaeltaja. Se pitää levätessään aina siipiä yhteen painettuina, mistä syystä siipien yläpintaa on vaikea tutkia ilman, että perhonen pyydystetään.

Vaaleakeltaperhosta läheisesti muistuttavia lajeja ovat sitä yleisempi suokeltaperhonen ja harvinaisempi etelänkeltaperhonen. Suokeltaperhosesta sen erottaa etusiipien yläpuolen tummssa kärjessä olevista muun siiven värisistä laikuista, etusiipien voimakkaammasta keskitäplästä ja siipien alapintaa reunustavista pisteistä. Etelänkeltaperhosesta vaaleakeltaperhosen erottaa helposti lennossa siitä, että sen siipien yläpinta ei ole koskaan oranssinsävyinen. Myös etusiiven alapuoli on etelänkeltaperhosella keskiosasta punertava, kun se vaaleakeltaperhosella on valkoinen tai vaaleankeltainen. Vaaleakeltaperhosen takasiipi on ennemminkin puhtaan keltainen kuin vihertävän keltainen niin kuin etelänkeltaperhosella.

Muita saman suvun lajeja
Saman ryhmän perhosia

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page