© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Heleäorjanruusu

Rosa vosagiaca

  • Lat. synonyymi: Rosa dumalis
  • Heimo: Ruusukasvit – Rosaceae
  • Suku: Aitoruusut – Rosa
  • Kasvumuoto ja korkeus: Piikikäs pensas. 2–4 m. Juurivesallinen.
  • Kukka: Iso, 4–5 cm leveä, säteittäinen, kehä 5-lukuinen. Terälehdet erillisiä, vaaleanpunaisia tai valkoisia, lovikärkisiä. Verholehdet liuskaisia. Heteitä ja erillisiä emejä paljon. Kukat yksittäin tai 2–4 kukan ryhminä.
  • Lehdet: Kierteisesti, korvakkeellisia, ruodillisia, päätöparisia. Lehdyköitä 5–7, soikeita–vastapuikeita, 2–3,5 cm pitkiä, otahampaisia, kaljuja.
  • Silmut: Kartiomaisia, vihreitä–punertavia.
  • Hedelmä: Pitkänomainen, noin 1,5 cm, punainen, kalju kiulukka, jonka sisällä useita pähkylöitä.
  • Kasvupaikka: Kuivahkot, valoisat metsät, ravinteiset metsänreunuspensaikot, laidunniityt, tienvarret. Harvoin koristepensas.
  • Kukinta: Kesä–heinäkuu.

Tämän sivun 2 ensimmäistä ruusulajia, heleä- ja himmeäorjanruusu kuuluvat orjanruusuryhmään (Rosa caesia -ryhmä). Lajit muistuttavat kovasti toisiaan.

Pystyn ja vankan, kaarevahaaraisen heleäorjanruusun piikit ovat vahvoja ja käyriä. Orjanruusut ovat hyvin samankaltaisia kuin Ahvenanmaalla harvinaisena tavattava koiranruusu (R. canina). Koiranruusua on kasvatettu jonkin verran myös koristepensaana. Yleisesti ottaen sekä orjan- että koiranruusu ovat lajeina hyvin monimuotoisia ja siten myös toisistaan vaikeasti erotettavissa.

Himmeäorjanruusu

Rosa caesia

Heleäorjanruusua ja himmeäorjanruusua pidettiin ennen orjanruusun alalajeina (Rosa dumalis ssp. dumalis ja ssp. coriifolia). Nyttemmin ne on luokiteltu omiksi lajeikseen Rosa vosagiaca (R. dumalis) ja Rosa caesia. Yhdessä ne muodostavat orjanruusuryhmän. Selkein ero lajien välillä on lehdyköiden karvaisuudessa – eikä sekään niin selvä ero ole. Himmeäorjanruusun lehdykät ovat harvakarvaisia etenkin alapinnaltaan, heleäorjanruusun lehdykät ovat kaljuja.

Koiranruusu (Kaljukoiranruusu)

Rosa canina

Orjanruusuja muistuttavaa koiranruusua meillä voi tavata luonnonvaraisena vain Ahvenanmaalla. Tuntomerkkejä: käyrät, vahvat piikit; kukat vaaleanpunaisia tai valkoisia; kukinnan jälkeen taapäin kääntyvät liuskaiset verholehdet, jotka putoavat ennen kiulukoiden kypsymistä; kiulukat pitkänomaisia, myöhään (lokakuussa) kypsyviä. (Kalju)koiranruusu on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi ja rauhoitettu Ahvenanmaalla.

Omenaruusu

Rosa rubiginosa

Omenaruusu on Suomessa melko harvinainen, yleensä koristekasvi, jota saattaa tavata myös puutarhan ulkopuolelta. Nimi tulee lajin tuoksusta, joka muistuttaa omenaa. Verholehdet ovat nystykarvaisia, kiulukat kaljuja. Piikkejä on monenlaisia, osa ohuita suoria, osa vankkoja, käyriä.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja
Kukkakasveja samasta heimosta

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page