Euroopantuhkapensas Kiiltotuhkapensas Kiiltotuhkapensas

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kalliotuhkapensas

Cotoneaster scandinavicus

  • Heimo: Ruusukasvit – Rosaceae
  • Suku: Tuhkapensaat – Cotoneaster
  • Kasvumuoto ja korkeus: Pensas. 30–100 cm.
  • Kukka: Pieni, nuokkuva. Kehä 5-lukuinen, säteittäinen. Teriö pallomainen–kellomainen, valkoinen tai punertava. Verhiönliuskat kolmiomaisia, reunoiltaan karvaisia, muuten kaljuja. Heteitä 20, osittain yhdislehtinen emiö 3-lukuinen. Kukat lehtihangoissa yksittäin tai 2–4 kukan terttuina.
  • Lehdet: Lyhytruotisia, pieniä, ehyitä. Lehtiruoti karvainen. Lapa soikea, päältä tummanvihreä, lähes kalju, alta harmaavanukkeinen. Lehdet vuosikasvaimessa kierteisesti. Korvakkeet teräväkärkisiä, punertavia. Syysväritys oranssi.
  • Silmut: Pieniä, karvaisia. Edellisen kesän korvakkeet säilyvät ja suojaavat silmua.
  • Hedelmä: Mehevä, (kellan)punainen marja.
  • Kasvupaikka: Kalliot, lehtoniityt ja -pensaikot. Harvoin koristepensas tai viljelykarkulainen.
  • Kukinta: Touko–kesäkuu.

Tuhkapensaat (Cotoneaster spp.) ovat piikittömiä, pienehkö- ja ehytlehtisiä pensaita. Niiden kokonaislajiluku on lähteestä riippuen 100–270. Tuhkapensaat ovat kotoisin Lounais-Kiinasta, missä niitä tavataan noin 40 lajia. Tuhkapensaat ovat alkujaan vuoristometsien ja kalliopengermien kasveja. Monet niistä ovat suosittuja koristepensaita, useat mattomaisia, kivikkotarhan lajeja. Suomessa puutarhojamme koristaa noin 15 tuhkapensaslajia tai lajiketta.

Kalliotuhkapensas on Suomessa tuhkapensaista ainoa aidosti luonnonvarainen laji. Sen nuoret versot ovat nukkakarvaisia, mutta kaljuuntuvat vähitellen. Laji on myrkyllinen, niinkuin kaikki muutkin meillä tavattavat tuhkapensaat.

Euroopantuhkapensas & Kiiltotuhkapensas

Cotoneaster integerrimus & Cotoneaster lucidus

Maamme puutarhoissa voi tavata useita muitakin tuhkapenslajeja ja puutarhojen ulkopulella karkulaisina kalliotuhkapensasta hyvin paljon muistuttavaa euroopantuhkapensasta sekä kiiltotuhkapensasta. Kallio- ja euroopantuhkapensas muodostavat yhdessa euroopantuhkapensasryhmän (Cotoneaster integerrimus -ryhmä). Kiiltotuhkapensas on hiukan myöhäisempi kukkija (kukkii kesä-heinäkuussa). Molemmilla karkulaisilla lehdet ovat selkeästi kiiltävämmät kuin kalliotuhkapensaalla. Euroopantuhkapensaalla marjat ovat tummanpunaisia, kiiltotuhkapensaalla mustia. Mainittakoon tässä vielä yksi mahdollinen karkulainen, mustamarjatuhkapensas – sen marjojen väriä emme kuvissamme paljasta.

Muita saman heimon lajeja
Kukkakasveja samasta heimosta

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page