© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Oratuomi

Prunus spinosa

  • Heimo: Ruusukasvit – Rosaceae
  • Suku: Tuomet – Prunus
  • Kasvumuoto ja korkeus: Oraoksainen, runsashaarainen pensas. 1–4 m.
  • Kukka: Säteittäinen, halkaisijaltaan 10–18 mm, voimakastuoksuinen, 5-lukuinen. Terälehdet valkoisia, laidat hampaattomia. Verhiönliuskat soikeita, kalvoreunaisia ja kaljuja. Heteitä lähes 20, emiö 1-lukuinen. Kukat yksittäin tai parittain oraoksissa tai lyhytversoissa (usein kuitenkin niin tiheässä, että näyttävät sijaitsevan tertuissa).
  • Lehdet: Melko pieniä, lyhytruotisia. Lapa soikea–vastapuikea, laita hienosahainen, alta harmaanvihreä, lehtisuonet karvaisia. Lehdet vuosiversolla kierteisesti.
  • Silmut: Leveän munanmuotoisia–kartiomaisia, pieniä, ruskeita. Yleensä kolmen ryppäissä.
  • Hedelmä: Pyöreä, mustahko, sinihärmäinen, isosiemeninen luumarja.
  • Kasvupaikka: Kivikot, pientareet, kalliot, kedot, lehtoniityt. Kalkinsuosija.
  • Kukinta: Touko–kesäkuu. Kukkii ennen lehtien puhkeamista.
  • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä.

Oratuomi kuuluu tuomien (Prunus) melko laajaan sukuun (tietolähteistä riippuen 200–400 lajia). Oratuomi kasvaa Suomessa vain Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa, usein merenrannoilla. Se ei menesty Manner-Suomessa, vaan paleltuu lumirajan yläpuolelta.

Oratuomi on pitkä- ja teräväpiikkinen, tiheäoksainen, 2–3 m korkea pensas, joka leviää juurivesoista usein läpipääsemättömiksi pensaikoiksi. Tiheiköt ovat lintujen ja pikkunisäkkäiden erinomaisia pesä- ja suojapaikkoja. Päiväperhostemme toukkien ravintokasvina oratuomi on kelpo tavaraa ainakin ruoste- ja tuominopsasiivelle ja myös harvinaiselle vierailijalle, purjeperhoselle.

Oratuomi kukkii ennen lehtien puhkeamista. Kukinta on lyhytaikainen, mutta näyttävä. Hyönteiset, varsinkin kultakuoriaiset, toimivat pölyttäjinä. Myöhään kypsyvät, luumumaiset hedelmät ovat aluksi kirpeitä, mutta pakkasten jälkeen makeutuvia. Sen jälkeen niistä voi valmistaa mm. mehua tai likööriä. Oratuomen hedelmillä on runsaan parkkihappopitoisuutensa vuoksi voimakas limakalvoja supistava vaikutus, minkä vuoksi niitä on käytetty myös lääkkeenä. Myös kukkia voi käyttää maun antajana jälkiruoissa ja salaateissa. Makuasiantuntijat tunnistavat oratuomen kukissa mantelin makua eikä se oikeastaan mikään ihme olekaan, sillä mantelipuu (tarhamanteli, Prunus dulcis) on saman suvun laji. Kaikilla suvun lajeilla hedelmänä on luumarja.

Suomalainen mantelipensas

“Maku raakana mieto, mantelimainen, kitkerän makea, uutettuna mausteinen, maussa voi erottaa mm. kanelia, mantelia ja vaniljaa.”
Ote Sami Tallbergin Villiyrtti -keittokirjasta

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja
Kukkakasveja samasta heimosta

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page