© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Suomenpihlaja

Hedlundia hybrida

  • Lat. synonyymi: Sorbus hybrida
  • Heimo: Ruusukasvit – Rosaceae
  • Suku: Limipihlajat – Hedlundia
  • Kasvumuoto ja korkeus: Puu. 3–10 m.
  • Kukka: Melko pieni, voimakastuoksuinen. Kehä 5-lukuinen, säteittäinen. Valkoiset terälehdet 3–4 mm pitkiä, pyöreäkärkisiä. Verhiönliuskat kolmiomaisia, teräviä ja tiheään vanukekarvaisia. Heteitä 15–25, osittain yhdislehtinen emiö 2-lukuinen. Kukinto tiivis kerrannaishuiskilo, kukkaperät karvaisia. Kukinnot sijaitsevat lyhytversoissa.
  • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia. Lehtilavat soikeita, noin 10 cm pitkiä, osittain parilehdykkäisiä, osittain pariliuskaisia. Lehden tyviosassa tavallisesti 2–3 lehdykkäparia. Päätöosa tyveltä syvään liuskoittunut. Lehdykät ja liuskat terävähampaisia, alapuolelta tiheäkarvaisia ja harmaita tai melkein valkoisia.
  • Silmut: Munanmuotoisia, tummanruskeita. Silmusuomut varsinkin reunoista karvaisia.
  • Hedelmä: Punainen, pallomainen, 2–3-siemeninen marja.
  • Kasvupaikka: Kivikkoiset niittytöyräät, kalliolehdot. Myös koristepuu ja viljelykarkulainen.
  • Kukinta: Kesäkuu.

Suomenpihlaja on tyypillinen hyönteispölytteinen laji. Sen voimakastuoksuiset kukat houkuttelevat runsaasti pölyttäjiä kuten kärpäsiä, perhosia, kovakuoriaisia ja mehiläisiä. Siementen kypsyttyä tulevat linnut, mm. tilhet ja punatulkut, jotka syövät marjoja ja samalla toimivat siementen levittäjinä.

Suomenpihlaja on eteläinen, pääasiassa saariston pensas tai puu. Kotipihlajasta (Sorbus aucuparia) sen erottaa syvään liuskoittuneista ja ennen kaikkea epätäydellisesti lehdykkäisistä lehdistä. Ruotsinpihlajan (Scandosorbus intermedia) lehdet taas ovat matalaan liuskoittuneita eikä lehdykkäisiä lehtiä juuri ole. Suomenpihlajan marja on melko pyöreä, ruotsinpihlajan soikeampi.

Kaunopihlaja (Teodorinpihlaja) ???

Hedlundia teodori (Sorbus meinichii)

Kaunopihlaja tunnetaan (tunnettiin) myös nimellä teodorinpihlaja (Sorbus teodori). Se on harvinainen laji maailmalla ja meillä sitä voi tavata vain Ahvenenmaalla (tai ei sielläkään). Kaunopihlajan alkuperää pidetään monissa teoksissa suomenpihlajan ja kotipihlajan risteymänä ja sen lehti kyllä näyttääkin siltä; lehdyköitä lehden tyvipuolella on yleensä 3–5 paria (suomenpihlajalla yleensä 1–2, kotipihlajalla 6–8) ja kaikilla tietysti päätölehdykkä. Kaunopihlaja luokiteltiin aiemmin äärimmäisen uhanalaiseksi, nykyisin arviointiin soveltumattomaksi. Nykyisin kauno- ja teodorinpihlaja luetellaan eri lajeiksi, joita kumpaakaan ei tavata Suomessa. Ahvenenmaalla tavattava kaunopihlajaksi aiemmin määritelty laji on ilmeisesti jotain muuta, mutta annamme kuvien vielä olla sivuillamme.

Muita saman heimon lajeja
Kukkakasveja samasta heimosta

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page