© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio, Lasse Kosonen.
All rights reserved.

Mustatorvisieni

Craterellus cornucopioides

 • Heimo: Cantharellaceae
 • Suku: Mustatorvisienet – Craterellus
 • Syötävyys: *** – erinomainen ruokasieni, Ruokaviraston suosittelema
 • Näköislajit: ruskotorvisieni (katso viimeinen kuva)
 • Itiöemä: 3–9 cm leveä, 5–12 cm korkea, torvimainen tai suppilomainen, lakin reuna nuorena sisäänkiertynyt, myöhemmin laakenee ja poimuttuu. Lakki keskeltä syväkuoppainen, suppilomainen tai torvimainen, jalka ontto. Lakin yläpinta pienisuomuinen, mustanharmaa, mustanruskea tai musta, kuivana vaaleampi. Lakin alapinta sileä tai hieman poimuinen tai kuhmuinen, yläpintaa vaaleampi, tuhkanharmaa–hopeanharmaa ja valkohärmäinen. Jalka kimmoisa, putkimainen lakin jatke, yläpäästä tuhkanharmaa, tyvi selvärajaisen musta. Lakin ja jalan välillä ei selvää rajaa.
 • Malto: Tummaa, kiinteää, nahkamaista, ohutta.
 • Itiöpölyn väri: Kellertävä.
 • Maku: Mieto.
 • Haju: Omenainen.
 • Kasvupaikka: Tuoreet kangasmetsät, lehtomaiset kuusikot, lehdot, valoisat aukkopaikat ja polkujen varret. Kuusen ja koivun juurisieni. Hemi-, etelä- ja keskiboreaalinen vyöhyke.
 • Satoaika: Elo–lokakuu.
 • Säilöntä: Kuivaus, pakastus. Voidaan säilöä monin tavoin.

Mustatorvisieni kasvaa yleisenä Etelä-Suomen lehdoissa, tuoreissa kangasmetsissä ja lehtomaisissa kuusikoissa kuusen ja koivun seuralaisena. Laji harvinaistuu pohjoista kohti mentäessä, Suomen pohjoisimmat havainnot on tehty Kainuun tienoilla. Mustatorvisieni viihtyy erityisesti valoisilla aukkopaikoilla, polkujen varsilla ja ruohottuneilla metsäautoteillä. Kuollutta käpristynyttä lehteä muistuttava mustatorvisieni on maastoutumisen mestari, joten sen havaitseminen syksyisessä metsässä vaatii tarkkaa silmää. Mustatorvisieni esiintyy kuitenkin usein suurina ryhminä, joten jos sienestäjä huomaa yhdenkin sienen, lähistöllä on luultavasti sen lajitovereita.

Mustatorvisieni on vasta viime vuosikymmeninä löytänyt tiensä suomalaistenkin sieniruokiin. Se on pitkään ollut vieroksuttu ruokasieni epämiellyttävän ulkomuotonsa tähden. Vaikkei mustatorvisientä olekaan ulkonäöllä pilattu, sen aromikas maku kuuluu ruokasientemme parhaimmistoon. Sienestäjän on kuitenkin syytä poistaa sienestä mullalta maistuva tyviosa. Mustatorvisieni on erinomainen ruokasieni kaikin tavoin valmistettuna ja sen voi säilöä monin eri tavoin. Parhaiten mustatorvisieni soveltuu kuivattavaksi, sillä kuivuessaan sen maku voimistuu. Kuivattuja mustatorvisieniä voikin lisäillä monenlaisiin ruokiin lisukkeeksi. Murskattu ja kuivattu mustatorvisieni käy mausteesta, jota voi lisäillä keittoihin, kastikkeisiin, pihveihin tai vaikkapa sämpylätaikinaan.

Ruskotorvisieni

Craterellus caeruleofuscus

Mustatorvisienen saattaa sekoittaa ruskotorvisieneen. Ruskotorvisieni kasvaa harvinaisena Etelä-Suomessa. Se on väriltään ruskea tai harmaanruskea. Lakin yläpinta on suomuton tai niukalti suomuinen ja lakin alapinnalla on hienoja ruskeanharmaita poimuja. Myös ruskotorvisieni on hyvä ruokasieni.

Muita saman suvun lajeja
Huomio!

Ennen sienten maistamista tai syömistä täytyy olla täysin varma lajin tunnistamisesta. Sivuston tietoja tulee pitää ohjeellisena. Tarvittaessa tulee käyttää myös muita lähdeteoksia. Tekijät eivät vastaa mahdollisten virheiden aiheuttamista vaaratilanteista.

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page