10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Jouko Lehmuskallio, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Abbor

Perca fluviatilis

  • Familie: Abborfamilien – Percidae
  • Lignende arter: Gjørs, hork
  • Størrelse: Vanligvis 15–30 cm, 50–350 g. Et individ på 40 cm veier ca. 1 kg. Abbor på mer enn 2 kg er sjelden. Stor variasjon i størrelse avhengig av omgivelsene.
  • Beskrivelse: Høy, men smalnende kropp, store individer har en pukkel bak hodet. Første ryggfinne har 14 kraftige piggstråler. Svært skarp bakkant på gjellelokket. Karakteristiske og ganske store skjell som sitter godt fast til huden. Ganske grove.
  • Farge: Varierer etter humusinnholdet i vannet. Individer fra klare vann har olivengrønn rygg og mørke tverrbånd på sidene. Buken er lys. Bukfinne, gattfinne og halefinne er oransjerøde. Øynene er gulaktige. Mørkere farge i torvvann, der ryggen kan være nesten helt svart og kroppen har mindre fremtredende bånd. Der er også buken ganske mørk. Finnene hos slike eksemplarer kan ha en sterk rødfarge.
  • Formering: Tidlig mai i Sør-Finland, litt senere lenger nord og i havet, avhengig av temperaturen i vannet. Eggene legges på 0,5–3 meters dybde. Eggene er omgitt av et langt, geléaktig bånd som fester seg til vegetasjon under vann.
  • Mat: Som hos de fleste andre fiskearter spiser yngelen plankton. Voksne individer lever av alt fra overflateinsekter og andre virvelløse dyr til småfisk. Store individer er stort sett kjøttetere.
  • Utbredelse og biologi: Finlands mest utbredte fisk, finnes nesten overalt, med unntak av det nordligste Lappland. Kan til og med overleve i små skogsvann med mye torv, der ingen andre arter lever. Tåler sure vann, men ikke svært næringsrike vann eller vann der oksygeninnholdet er lavt om vinteren eller vann som bunnfryser. Holder seg for det meste i vannkanten og i rimelig grunt vann, der den er mest aktiv om kvelden og morgenen.

Abboren bør være kjent for de fleste med sine sidebånd, men den varierer ogå betraktelig i størrelse og farge etter levested. I havet og store innsjøer, der det er rikelig med mat, vokser abboren ganske raskt, mens veksten til individer i mindre vann kan hemmes av mangel på mat. Små og mørke abbor av samme størrelse som lever i små dammer, kan faktisk være gamle fisker. De forsyner seg hvert år av sitt eget yngel, og en ny generasjon vokser opp først når den gamle begynner å dø ut.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page