10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Bilder:

New York State Department of Environmental Conservation, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Lauri Urho

. All rights reserved.

Canadarøye

Salvelinus namaycush

  • Familie: Laksefamilien – Salmonidae
  • Lignende arter: Bekkerøye, røye
  • Størrelse: I Inarisjøen vanligvis 40–80 cm, 0,7–2 kg, maks opptil 7 kg.
  • Beskrivelse: Et noe mer kantete utseendee enn andre finske medlemmer av slekten Salvelinus (røyer). Skilles fra røye og bekkerøye ved hodet, som er kraftigere med en mer ”hundelignende” form. Munnen er stor, og underkjeven går litt bakenfor øyet.
  • Farge: Sidene er vanligvis mørkebrune, men kan også være grønnaktige eller mørkegrå, nesten svarte. Det mest iøyenfallende er de lysegule prikkene langs sidene og ryggen, også finnes på hale- og ryggfinnene. På ryggen kan flekkene se mer ut som striper. Prikkene kan minne om en gjedde. Finnene hos gytende hanner kan få en brunrød farge, mens buken alltid er lys. Som hos andre røyer har bryst-, buk- og gattfinnen en hvit fremkant.
  • Formering: Det er ikke kjent at den formerer seg i Finland, alle bestander her er satt ut. I hjemstavnsområdet i Nord-Amerika gyter canadarøyen i september–november på dypt vann.
  • Mat: Canadarøye spiser en rekke forskjellige organismer, men fra de er 25–30 cm lange er hovedføden andre fisk.
  • Utbredelse og biologi: Canadarøye er satt ut i mange innsjøer og i havet. Hovedfokuset for utsettingen er i dag Inarisjøen, der canadarøyen er tallrik nok til at den kan fiskes. Det er en fisk som liker dype innsjøer med kaldt og oksygenrikt vann.

Canadarøye ble introdusert fra Nord-Amerika til Finland som en fisk for de største innsjøene. Litt av grunnen var at de gyter i innsjøene, og ikke i rennende vann som Finlands andre laksearter. Selv om den enda ikke har formert seg her, har den blitt en populær art for fiskere, spesielt i Inari-sjøen. Dette er den største av Finlands røyearter, og selv om den vokser seint, lever den lenge, slik at den kan oppnå en betydelig vekt.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page