10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Jouko Lehmuskallio, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Lauri Urho

. All rights reserved.

Gjedde

Esox lucius

  • Familie: Gjeddefamilien – Esocidae
  • Lignende arter: ingen
  • Størrelse: 40–120 cm, 0,5–15 kg. Sjelden 20 kg eller mer.
  • Beskrivelse: Gjedda har utseendet til en ekte rovfisk: lange og krokodilleaktige kjever, skarpe tenner og en svær munn. Den lange og kraftige kroppen er bygget for fart, med en eneste ryggfinne langt bak, like over gattfinnen. Ryggen er ganske bred.
  • Farge: Sidene er grønne, buken er lys og ryggen er nesten svart. Sidene har lysegule flekker som noen ganger danner striper. Gjedder i mørkere torvvann kan ha mørkere farger.
  • Formering: Gytingen foregår tidlig om våren. Så snart isen er borte, finner gjedda grunne viker med mye siv, også overflømte jorder, der rognen legges. I havet foregår gytingen senere. Noen ganger forlater gjedda havet for å gyte i ferskvann.
  • Mat: Gjedda er en rovfisk helt fra yngelstadiet. Den kan prøve å sluke fisk som er nesten like store som seg selv, inkludert andre gjedder. Store gjedder kan svelge store byttedyr, og i magen har man i tillegg til fisk funnet både frosk, vannrotter og til og med unge vadefugler.
  • Utbredelse og biologi: Finlands vanligste fisk etter abbor. Den finnes i 80% av landets innsjøer, og også i havet. Utenom gytetiden er gjedda utpreget stasjonær, og den angriper byttet uten å bevege seg for langt. Den foretrekker grunne vannkanter med mye siv, mens den i havet velger steinete kystområder eller steder med blæretang. I myrlendte skogsvann kan gjedda også angripe byttet fra et skjulested under torvmose.

Gjedda er en av de mest rasktvoksende fiskene i finske vann. Den kan bli gammel og oppnå en imponerende størrelse. Hunnene blir mye større enn hannene. Mange sportsfiskere som liker spinnerfiske, har nok opplevd å få en gjedde på kroken.

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page