10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Lauri Urho

. All rights reserved.

Gullbust

Leuciscus leuciscus

  • Familie: Karpefamilien – Cyprinidae
  • Lignende arter: Laue, mort, stam, vederbuk
  • Størrelse: 15–25 cm.
  • Beskrivelse: Gullbust er en slank fisk som enklest kan forveksles med laue, men som har bare 7–9 stråler i den korte gattfinnen, sammenlignet med 17–22 hos laue. Overkjeven stikker litt ut, og munnen vender ikke oppover som hos laue. Kan også forveksles med små mort, vederbuk eller stam, men disse artene har en litt dypere kropp. Gattfinnen til stam er litt utbuet, mens gullbust har en innbuet finne. Skjellene er mindre enn hos mort, vanligvis 47–53 langs sidelinjen (mort har 42–45). Vederbuk har enda mindre skjell, med 53–61 langs sidelinjen.
  • Farge: Gullbust er en typisk karpefisk, med sølvfargede sider, mørk rygg og lys buk. Øynene er gule, og finnene på undersiden er lyst guloransje.
  • Formering: Går opp i elver tidlig i mai for å gyte på sand- eller grusbunn.
  • Mat: Små bunnorganismer, overflateinsekter og planter.
  • Utbredelse og biologi: Vanlig langs hele finskekysten. I innlandet i Finland finnes gullbust først og fremst nord og vest. Finnes i elven Oulujoki og i alle elvene som renner ut i den nordre delen av Bottenvika. Finnes ikke helt nord i Lappland. Forekommer også i Vuoksi-vassdraget og rundt Puumala i Sørøst-Finland. Det er også bestander i sørlige deler av vassdraget som henger sammen med innsjøen Päijänne, og i elven Kymijoki. Foretrekker klare og rasktflytende elver. Noen blir værende i gyteelven hele sommeren, mens andre vandrer tilbake til havet eller innsjøen. Alle gullbust overvintrer på dypt vann i havet eller i innsjøer.
Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page