10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Bilder:

Wilhelm von Wright: Pohjolan kalat, Lauri Urho, Jouko Lehmuskallio, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Karpe

Cyprinus carpio

  • Familie: Karpefamilien – Cyprinidae
  • Lignende arter: Damkaruss, karuss, suter
  • Størrelse: 35–60 cm, 1–3 kg, maks opptil 18 kg.
  • Beskrivelse: En tettbygd fisk med dyp kropp, men ikke så dyp som karuss, som den ellers er svært lik. Karpe i dammer er alltid mye større enn karuss i samme vann, som sjelden blir så mye som 15 cm lange. Karpe skilles også fra sine slektninger karuss og damkaruss ved formen på den lange ryggfinnen. Karpe har en vinkel på fremkanten av ryggfinnen, mens karussene har en mer avrundet ryggfinne. Et karakteristisk kjennetegn på karpe er de to parene med skjeggtråder. Det øvre paret er lite og knapt synlig, mens det nedre paret er langt og iøyenfallende. Suter og sandkryper har også skjeggtråder, men disse artene er ulike karpe på andre måter: suter med sin korte ryggfinne og sine små skjell. Det finnes mange varianter av karpe, og de kan skilles fra hverandre ved skjellene, eller mangelen på skjell. Den vanligste er skjellkarpe, med ganske store skjell, fra 33–40 langs sidelinjen. Speilkarpe har uregelmessige, store og plateaktige skjell. En tredje variant har en sammenhengende rad av høye og smale skjell langs siden, mens lærkarpe ikke har skjell i det hele tatt.
  • Farge: Ryggen og finnene er for det meste mørke, og sidene er kobber- og gullfarget.
  • Formering: Karpe gyter når vanntemperaturen er høyere enn 14 grader. Karpe som er født fri i Finland, vokser ikke fort nok til å overleve den første vinteren. Alle karper i Finland har blitt satt ut enten som ett eller to år gamle, med en vekt på 100–200 g.
  • Mat: Bunnorganismer og vegetasjon.
  • Utbredelse og biologi: Satt ut i tallrike vann i Finland. Liker seg best i næringsrike vann og langs kysten av Sør-Finland, men er også med hell satt ut enkelte steder lenger nord. Tåler mange ulike forhold, blant annet lavt oksygennivå og sure vann. Foretrekker varmt vann.

Karpe er verdens eldste kultiverte fisk. Karpe ble kultivert i Kina for mer enn 2000 år siden, og kunsten med å ale opp karpe ble i Europa introdusert av romerne. Fra oppdrettsdammene har karpe spredt seg til naturlige vann. Karpen som er introdusert i Finland, er den gamle kultiverte varianten. I Finland regnes den som en fisk for svært næringsrike vann, siden den vokser mye fortere enn andre karpearter og kan legge på seg så mye som et kilo i året! Det er også en fremragende matfisk, men den bør holdes i friskt vann i flere dager før den drepes.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page