10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Jouko Lehmuskallio, Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Mort

Rutilus rutilus

  • Familie: Karpefamilien – Cyprinidae
  • Lignende arter: Asp, gullbust, stam, sørv, vederbuk
  • Størrelse: 10–25 cm, maks. 30–35 cm og 300–500 g.
  • Beskrivelse: Mort kan variere i kroppsform avhengig av den tilgjengelige maten. Større fisk som har tilgang til mye mat, har en ganske dyp kropp, mens mindre fisk med mindre tilgang på mat kan være slankere. Generelt har likevel mort en dypere kropp enn gullbust og laue, men ikke fullt så dyp som sørv. Skjellene er ganske store på mort, med 42–45 langs sidelinjen. Hos sørv er de litt større (40–43) og hos stam litt mindre (44–46). Gullbust, vederbuk og asp har alle mye mindre skjell enn mort.
  • Farge: Sidene er sølvfarget med et anstrøk av blått, aldri gullfarge som hos sørv og vederbuk. Øynene er vanligvis røde, rødere enn de oransje øynene til sørv. Mort som holder til i havet eller i næringsrike vann, kan ha lyse øyne. Finnene, og da spesielt halefinnen, er jevnt over lysere hos mort enn sørv.
  • Formering: Gyter i mai i grunt vann nær vannkanten. Foretrekker områder med mye siv, men kan også gyte på steinbunn. Mort kan lage mye lyd og være svært iøyenfallende når leken pågår i det grunne vannet.
  • Mat: Bunnorganismer og plantedeler.
  • Utbredelse og biologi: Mort er Finlands tredje vanligste fisk etter abbor og gjedde. Finnes ofte i store mengder der den forekommer. Finnes langs hele finskekysten og i ferskvann over hele landet, med unntak av de nordligste delene av Lappland. Mort er en tilpasningsdyktig fisk, men siden den tåler surt vann dårlig, finnes den ikke i alle innsjøene. Foretrekker næringsrikt vann, og der næringsinnholdet har økt, har også mortbestanden økt.
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page