10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
Pungitius pungitius & Culaea inconstans
© Copyright: Bilder:

Wilhelm von Wright: Pohjolan kalat, Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Nipigget stingsild

Pungitius pungitius

  • Familie: Stingsildfamilien – Gasterosteidae
  • Lignende arter: Bekkestingsild, trepigget stingsild
  • Størrelse: 3–5 cm.
  • Beskrivelse: Som andre stingsild har nipigget stingsild en avsmalnende kropp med en svært smal halestilk, som går over i en vifteformet halefinne. Nipigget stingsild er den minste av Finlands stingsild. Minner om sin trepiggete slektning, men kroppen er mindre dyp. Den mest pålitelige måten å identifisere denne arten på, er så klart tallet på pigger foran ryggfinnen. Det varierer fra 7–12, men ni er det vanligste. Små beinplater finnes bare på den smale halestilken på sidelinjen. Ingen skjell. Oppovervendt munn.
  • Farge: Gråaktig eller olivengrønn, sidene er sølvaktige, nesten gjennomsiktige. Sidene har ujevne, mørke bånd eller flekker. I gytetiden blir hannen nesten helt svart, og bare de lyse og taggete bukfinnene viser godt igjen.
  • Formering: Gyter i juni juli langs grunne vannkanter med mye vegetasjon. Hannen markerer et territorium som han aktivt forsvarer. Han bygger et reir av plantedeler, og hit lokker han hunnene med en omhyggelig kurtise. Når hannen har befruktet eggene, vokter han reiret og vifter oksygenrikt vann over eggene til de klekkes etter omtrent en uke. Hannen blir værende for å beskytte yngelen til de har brukt opp innholdet i plommesekken og begynner å bevege seg bort for å klare seg selv.
  • Mat: Plankton og små virvelløse bunndyr.
  • Utbredelse og biologi: Vanlig langs hele finskekysten og i vassdragene i innlandet, inkludert i de fleste innsjøene. Foretrekker næringsrike og grunne vannkanter med mye vegetasjon. Tåler lavt oksygennivå ganske bra. Utenom gyteperioden går nipigget stingsild i små stimer langs vannkanten, og noen ganger ut i åpent vann på leting etter plankton.

Til tross for at nipigget stingsild er en vanlig fisk, er det ikke mange som har sett den. Det er fordi den sjelden fanges i vanlige garn eller andre fiskeredskaper.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page