10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Jouko Lehmuskallio

. All rights reserved.

Ørekyt

Phoxinus phoxinus

  • Familie: Karpefamilien – Cyprinidae
  • Lignende arter: Lakse- og ørretparr.
  • Størrelse: 4–7 cm, sjelden 10 cm eller mer.
  • Beskrivelse: Ganske smal kropp, men relativt bred og med et nesten rundaktig tverrsnitt. Sidelinjen går halvveis bakover på kroppen. Butt snute og like lange kjever. Gattfinnen er kort, 8–9 stråler. Ligner lite på andre medlemmer av karpefamilien, men fargene og markeringene minner om lakse- og ørretparr. Men ørekyte har ingen fettfinne.
  • Farge: Ryggen er vanligvis mørkebrun eller grønnaktig, sidene er lysere med 12–15 bånd som minner om markeringene på ørret- og lakseparr. Ørekyt mangler de røde prikkene som karakteriserer yngel av laks og ørret. Gulaktig stripe over sidelinjen.
  • Formering: Gyter i stim på sandbunn i juni og tidlig juli. Kan forlate kysten og vandre opp elver for å gyte.
  • Mat: Små bunnorganismer.
  • Utbredelse og biologi: Finnes i ferskvann i hele Finland. Den eneste karpefisken som lever i vann nær Nordishavet og i høytliggende vann og elver opptil 500 meter over havet. Foretrekker klart vann, hvis det ikke er for surt. Tåler dårlig eutrofiering, og derfor er det enkelte innsjøer som ikke har ørekyt. Finnes også langs kysten, men eutrofiering har også her redusert antallet. Om sommeren går ørekyt i små stimer langs steinete og grusete vannkanter på svært grunt vann. Går på dypere vann om vinteren.

På grunn av størrelsen blir de sjelden fanget av garn eller andre fiskeredskaper. De er likevel enkle å få øye på nær vannkanten. Den modige og nysgjerrige fisken kan komme så nær at den spiser mat fra hånden.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page