10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Bilder:

www.scandfish.com, Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Sandkutling

Pomatoschistus minutus

  • Familie: Kutlingfamilien – Gobiidae
  • Lignende arter: Leirkutling, svartkutling, tangkutling
  • Størrelse: 4–5 cm, maks 6–7 cm.
  • Beskrivelse: Som hos andre kutlinger danner bukfinnen og gattfinnen én finne på den lille sandkutlingen. Den første ryggfinnen har seks ganske myke stråler. Skjellene er svært små, og det er 58–72 av dem langs sidelinjen. Det er et markert mellomrom mellom første og andre ryggfinne.
  • Farge: For det meste en lys sandbrun farge med mørkebrune flekker og rutemønster på ryggen. Den har et svart merke foran halen, men ikke tverrgående eller ankerformet som hos leirkutling eller med hvit kant som hos tangkutling. I gyteperioden blir hannen mørkere, mens finnene blir lysere.
  • Formering: Gyter om sommeren. Hannen lager reir under et skjell på sandbunn. Om nødvendig kan han snu skjellet slik at det ligger med den utbuede siden opp. Hvis han ikke finner et passende skjell, kan denne oppfinnsomme lille fisken bruke søppel som finnes på havbunnen: flasketopper og krukker eller knuste leirvarer. Hunnen legger eggene på undersiden av reiret.
  • Mat: Små bunnorganismer, spesielt tanglopper.
  • Utbredelse og biologi: Vanlig rundt Ålandsøyene. Dette er den nordligste av Finlands kutlingarter, og den finnes også i Finskebukta og av og til i Bottenvika, så langt nord som øya Hailuoto. Om sommeren oppholder den seg på grunn sandbunn, men likevel noe dypere enn leirkutling, som den ligner mye på. Sandkutling ligger ubevegelig på bunnen og venter på byttet, som den oppdager med sitt ypperlige syn.

Selv om den er vanlig langs hele kysten av Finland, er det sjelden å se den lille sandkutlingen, siden den sjelden blir fanget av fangsredskaper og garn. Under vann gjør den effektive kamuflasjen at den er vanskelig å oppdage.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page