10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Trepigget stingsild

Gasterosteus aculeatus

  • Familie: Stingsildfamilien – Gasterosteidae
  • Lignende arter: Bekkestingsild, nipigget stingsild
  • Størrelse: 4–7 cm, maks 9 cm.
  • Beskrivelse: Avsmalnende kropp mot en svært smal halestilk med en vifteformet halefinne er typiske kjennetegn på trepigget stingsild. Trepigget stingsild er større og har dypere kropp enn Finlands andre stingsild. Sidene har høye, smale og beinete plater som varierer mye i antall, fra 4–5 bak gjellelokket til mer enn 30 langs hele siden. Som navnet tilsier er det tre pigger foran ryggfinnen. De to første piggene er svært fremtredende, mens den tredje er mindre. Bakkanten av piggene viser rester av finnemembran. Bukfinnene er erstattet av pigger som kan reises og låses.
  • Farge: Ryggen er grønnaktig og sidene sølvfargede. I gytetiden utvikler hannen en lyserød hals og buk, og den nedre delen av gjellelokket kan få mørke felt.
  • Formering: Gyter i juni. Noen overvintrer i havet og går opp elver for å gyte. Hannene etablerer et territorium som de aktivt forsvarer. Hannen bygger reir av plantedeler og lokker hunnene til å legge egg ved å vise frem den røde buken. Når hannen har befruktet eggene, vokter han reiret og vifter oksygenrikt vann over eggene til de klekkes etter omtrent en uke.
  • Mat: Fjærmygglarver og andre små virvelløse dyr.
  • Utbredelse og biologi: Trepigget stingsild holder til både i brakkvann og ferskvann. Den er vanlig langs hele finskekysten. I innlandet finnes den i hvert fall i innsjøen Pyhäselkä og elven Pielisjoki, men også i områdene rundt Utsjoki og Inari nord i Lappland. Utenom gytetiden går trepigget stingsild i stim. På sensommeren kan man finne store stimer rundt de ytre delene av øyene utenfor Sørøst-Finland. Om vinteren går de på dypt vann.
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page