10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Bilder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Maija Seppänen

. All rights reserved.

Vanlig ulke

Myoxocephalus scorpius

  • Familie: Ulkefamilien – Cottidae
  • Lignende arter: Dvergulke, hornulke
  • Størrelse: 20–30 cm, kan veie opptil 1 kg.
  • Beskrivelse: Vanlig ulke har et karakteristisk utseende. Den er taggete med stor munn og brede brystfinner. Hodet har pigger som peker bakover, men de er ikke så store og avrundede som hos hornulken. To korte pigger på hvert gjellelokk. Under hodet er det en hudfold som beskytter gjellene. Disse to kjennetegnene skiller vanlig ulke fra dvergulke.
  • Farge: Ikke den vakreste fisken som finnes, men hannene kan ha fine farger, spesielt i gytetiden. Hodet og ryggen er mørke med svake markeringer, finnene er stripete. Hunnens buk er oransje med klart definerte hvite flekker. Hannens buk er mer rødlig, og i gyteperioden blir den ganske fargesprakende, slik at de hvite flekkene blir tydeligere.
  • Formering: Gyter om vinteren mellom desember og februar. Eggene legges i en passende steingrop, og etter befruktningen vokter hannen eggene og vifter dem i den 2 måneder lange rugeperioden.
  • Mat: Bunnlevende krepsdyr, spesielt isopoder og småfisk.
  • Utbredelse og biologi: Vanlig i havområdene rundt Finland, med unntak av den nordligste delen av Bottenvika og den østligste delen av Finskebukta, der den er mindre vanlig. Holder til på havbunnen på dyp fra 4 til 60 meter. Om sommeren unngår vanlig ulke varme og grunne farvann, men ikke i samme utstrekning som hornulken.

Vanlig ulke kan lage en spesiell kvekkelyd når den løftes opp av vannet. De mange piggstrålene bør unngås, da man tror de inneholder giftstoffer. Det er rapportert om forgiftning fra eksemplarer som er fanget på store dyp, men ikke i finsk farvann.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page