© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Akeleiefrøstjerne

Thalictrum aquilegiifolium

  • Familie: Soleiefamilien – Ranunculaceae
  • Høyde: 50–150 cm. Stengel lett furet.
  • Blomst: Regelmessig, 10–15 mm bred. Blomsterdekkblader fire eller fem, raskt avfallende, lilla- til grønnaktige, spadeformede, 5–8 mm lange med runde ender. Tallrike pollenbærere. Pollentråder klubbeaktige, mye lengre enn pollenknappene, lilla. Fruktblader tallrike, frie, med stilk særlig når omformet til frukt.
  • Blader: Bladskaft trekantet, to- til tre ganger trekoblet (hvert småblad ytterligere trebladet, noen ganger fembladet). Småblader hårløse med brede baser, runde, og med brede og avrundede tenner i enden. Akselbladaktige former ved basen til småbladene. Nedre blader med stilk, øvre uten stilk.
  • Frukt: Skarpt trekantet (vinget) frukt (achene), 5–15 mm lang, henger på en stilk ca. 5–10 mm lang.
  • Voksested: Frodige lunder, næringsrike sumper, frodige enger, åkerkanter. Også en prydplante og forvillet plante.
  • Blomstringstid: Juli.

Frøstjernene er en taksonomisk vanskelig gruppe der forskningen er ufullstendig. De bestøves både via insekter og luft, samt mellomledd i slekten Thalictrum. Denne gruppen er et godt eksempel på en evolusjonslinje der insektbestøvning utvikles til vindbestøvning, som ifølge dagens viten er den mest utviklede typen.

Akeleiefrøstjernen er en giftig, flerårig plante som finnes i frodige lunder. Arten er fredet i Finland. Den ble oppdaget på nåværende finsk territorium, i Kitee, så sent som i 1956. Arten tiltrekker seg insekter med blomstenes fargerike og duftende pollenbærere. Den eneste funksjonen til de uanselige kronbladene er å beskytte blomsten, og de faller av allerede ved begynnelsen av blomstringen. I Sentraleuropa finnes akeleiefrøstjernen vanligvis som en prydplante i parker.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page