© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Åkervortemelk

Euphorbia helioscopia

  • Familie: Vortemelkfamilien – Euphorbiaceae
  • Høyde: 15–40 cm
  • Blomst: De små hann- og hunnblomstene mangler blomsterdekke og sitter i grupper i midten av en skålform dannet av koblede dekkblader. Det kan minne om én enkelt grønngul blomst. Tallrike pollenbærere. Fruktblader tre, koblede. Blomsterstanden en endestilt, femstrålet sammensatt skjerm som støttes av en krans av fem spadeformede dekkblader. Nektarførende kjertler i runde, delvise blomsterstander (cyathium).
  • Blader: Vekselvise. Nesten uten stilk, gulgrønn. Bladplate spadeformet, fintannet.
  • Frukt: En kapsel med seks rom (loculi). Ujevn overflate på frøene.
  • Voksested: Hager, kultivert land.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Planter i vortemelkfamilien (Euphorbia) er en variert gruppe som inneholder store taggete busker og kaktuslignende sukkulenter, men også ganske små ettårige planter. Slekten er svært stor og omfatter mer enn 1000 arter verden over. De fleste artene vokser i tropene, og kaktuslignende varianter vokser i de tørre delene av Afrika. Også i Europa er det mer enn 100 arter, de fleste i land rundt Middelhavet.

Mange planter i familien Euphorbias dyrkes som prydplanter, for eksempel julestjerne (E. pulcherrima). Alle plantene i denne slekten inneholder melkesaft som er svært giftig. Vortemelkplantene har “falske blomster”, en delvis blomsterstand som kalles cyathium. En cyathium er en skålformet struktur dannet av koblede dekkblader som omslutter de små blomstene. Hele blomsterstanden er en sammensatt skjerm.

Åkervortemelk er et hårløst, ettårig ugress på dyrket mark. Forekomsten kan til en viss grad knyttes til gamle bebyggelser. På de samme stedene finner man gjerne også byvortemelk (E. peplus). Den har 3-strålede skjermer.

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page